Részletek leckék anyagaiból -1

Álomgén – Érzelmi intelligencia – Március – RÉSZLET

Gondolataink genetikája

A gondolat-genetikai térkép

Gogen-13: A 12 részre tört énkép térképe

A Gogen 13 egy olyan gondolat-genetikai térkép, amelynek a segítségével feltérképezhetjük a személyiségünk működését, bevilágíthatjuk az elakadásainkat, ráláthatunk tudattalan mintáinkra. Ez tizenkét személyiségrészt ír le. Mind a tizenkét rész mindenkiben működik. Úgy képzeld el, mintha lenne 12 szereplőd a személyes színházadban, akik játsszák a darabot, ami az életed. Mindegyiknek má-más képességei, erői, tulajdonságai vannak.

Mindegyik megtestesít egy Archetípust, ami nem más, mint egy kollektív program. Ez a program körbe-körbe forgó állóképek sorozata az időben. Ezek az állóképek, mintázatok – mint élethelyzetek – újra és újra aktiválódnak a megfelelő kulcshelyzetekben. Ehhez pedig a mentális és testi energiát egyaránt felhasználják. Miközben kialakítja a szerepet, és meghatározza a mozgásteret. Azt is, ami szembe jön velünk, és azt is, ahogyan arra reagálunk rá. A kollektív forgatókönyvben elfoglalt pozíciónk így válik a sorsunkká. A program a bábos, és az ember a báb.

Mivel a kollektív program a tudattalanban fut, ezért csak akkor van esély visszavenni az irányítást tőle, ha megfigyeljük és megértjük a működését.

Ennek érdekében most egy tizenkét hónapig tartó önismereti folyamaton mész át. Első lépésben a cél az, hogy a kollektív program leírásából felismerd a saját működésedet és megértsd  azt, hogy mi irányítja, mi tartja fenn………..

Álomgén – Érzelmi intelligencia – Március – RÉSZLET

II. Minőség - lezáró

Az Álomgén részünk azt a képességet hordozza, amivel leválunk korlátozó helyzetekről, kapcsolatokról, dolgokról, szokásokról, szerepekről. A lezárás erejét. Elemi jellemzőjének (víz, érzelmek, energia) megfelelően a lehúzó érzelmi mintázatok elengedésének, kapcsolatok leépítésének, a mérgező érzelmi kötelékek eloldásának a lehetőségét hordozza.

A március hónap fókuszában ezek feltárása, tudatosítása és megvalósítása áll.

Miért nem könnyű kilépni?

…A kinőtt élethelyzetekből, korlátozó sémákból való kilépés még akkor sem mindig könnyű, ha már felismertük őket. Mert ez mindig változással jár, amit a racionális elménk sokszor a veszteséggel azonosít. A valódi ok azonban a mélyben rejtőző irracionális félelmek. Ezért könnyebb még a szenvedést okozó megszokott komfortzónákban is benne maradni, mint lezárni és változtatni. Pedig a változtatás épp ellenkezően minden ilyen esetben energia-felszabadulással jár, azaz nyereséggel…

Énzőgén – Az erő intelligenciája – Április

A belső énkép

Az énképünk tudatos (ismert) része maga az identitásunk.  “Ez én vagyok”. Ez az “én” a fejünkben lévő kép önmagunkról. Vagyis mindaz, amit magunkról gondolunk, amilyennek látjuk, ismerjük magunkat, vagy amilyennek mások látnak minket, ha azt elfogadjuk. Ez az általunk definiált énünk. Ez a része az énképünknek a jéghegy csúcsa. (Ez az egónk)

Az énképünk mintegy 90%-a az ismeretlen énünk, ami a tudattalanból irányít. Ez a víz alatt lévő része a jéghegynek nagyon is létező, de általunk nem ismert – vakfolt. Ide tartozik mindaz, amit tudattalanul gondolunk magunkról, amit elhittünk magunkról, amivel azonosultunk, vagy aminek ellenálltunk, az öröklött énkép-mintáink nagy része, és azok a részek, amiket szeretnénk ha takarásban lennének, és inkább elfelejtenénk. Ez a saját személyes mentális “sötét anyagunk”, vagy antianyagunk. (Ez az antiegónk)…..

Hasadás vagy egyesülés?

…Kollektív valóságunk most épp egy ilyen hasadó, túlgerjesztett állapotban van, ritmikus félelemhullámokat bocsát ki magából a kollektív psziché, és járvány, háború jár a nyomában – bár látszólag előtte. De majd látni fogjuk, hogy mindez csak következménye a belső hasadásnak….

Birtokgén – Anyagi intelligencia – Május – RÉSZLET

3.- A stabilitás ereje

(a kitartás, megtartani, rögzíteni,), a befogadás-elfogadás ereje.

A három alapminőség közül a második a rögzítés, fixálás, stabilizálás. Míg az előző hónapban az elindítást gyakoroltuk, azt, ahogyan az akaraterő, döntés útnak indítja a változást a valóságunkban, most a kitartáson van a hangsúly. A már beindított folyamatokban kitartani, amit elkezdtünk, azt végigcsinálni. Birtokgén részünk ebben profi. Akár egy vállalkozást, akár egy kapcsolatot indítunk el, vagy bármilyen új dologba vágunk bele, a kezdeti lökés után a lassú növekedés, növesztés időszakába lépünk át. Azt, ahogyan itt képesek vagyunk helytállni, nagyban befolyásolja a türelmünk, kitartásunk, stabilitásunk, a mindennapok apró ügyeiben az aktív részvételünk. Egyfajta rutint alakítunk ki, módszereket használunk a hatékonyságunk javítására. Mindez azonban csak akkor vezet eredményre, ha képesek vagyunk mindvégig a folyamat során megtartani egy elégséges energiaszintet. Mivel ez a leföldelés időszaka, amiben az általunk elindított “dolog” folyamatos gondozásra, gondoskodásra szorul, meg kell jelenjen a stabil folyamatosság, a kiszámíthatóság, gondoskodó figyelem és jelenlét, amivel ezt biztosítjuk. Egy növényt sem elég elültetni az erkélyünkön, azt locsolni, gondozni kell ahhoz, hogy életben maradjon. Egy másik példával szemléltetve hiába lennénk tehetséges táncosok, ha nem gyakorlunk minden nap kitartóan, nem érünk be a célba. A napi cselekvés, edzés az, ami a tehetséggel párosulva végül a sikerhez vezet. Ahhoz, hogy sikereket érjünk el bármiben, elengedhetetlen, hogy ezt a megtartó, növesztő erőt képesek legyünk működtetni. A növekedési feltételek folyamatos biztosítása hosszú távon az, ami stabilitást biztosít. Birtokgén szereplőnk olyan, mint egy hosszútávfutó, aki beosztja az erejét. A segítségével megtanulhatunk gazdálkodni az energiánkkal.

Azt is mondhatjuk, hogy ez az anyag ereje.

Vannak, akiknek – hozzám hasonlóan – a személyiségképlete szűkösen tartalmazza ezt a minőséget. Egy tűz túlsúlyú személy például hamar megunja, amit sokáig kell ugyanúgy csinálni, utálja a rutint, amiben nincs kreativitás, és nehezére esik egy hosszútávú folyamatos stabil bármit fenntartani. Túl lassúnak, unalmasnak érzékeli ezt a folyamatot, türelmetlen ahhoz, hogy egy lassú növekedési folyamatot élvezni tudjon. Pedig vannak ilyen hosszú távú helyzetek. Például egy gyerekvállalás, ami egy 18-25 éves projekt, ami alatt szülőként folyamatos stabil környezetet kell tudni teremteni a gyermekek számára. De ilyen egy nagy álom, egy nagy vállalkozás megvalósítása is. Minden nagyléptékű terv, vállalás, döntés, változtatás az életünkben hosszú távú elköteleződést és kitartást igényel.

Elköteleződés

Ezekben az esetekben – ha ezt tudjuk magunkról – érdemes megfontolni, milyen hosszútávú projektbe vágunk bele. Mert csak abban van esélyünk a sikerre, amelyikben valódi elköteleződést tudunk létrehozni.

A stabil kötés létrehozása biztosíthatja a kitartásunkat, ha folyamatosan felügyeljük a kötelékeinket. Aminek valódi belső inspirációval állunk neki, azt útközben motivációval tudjuk fenntartani, amíg célba nem érünk. A holtpontoknál pedig újra visszatérhetünk a kezdetekhez, felidézve, hogy miért is indultunk el ezen az úton.

A lényeg az, hogy nézőpontváltással és gyakorlással el lehet sajátítani a kitartás képességét, ami stabilitást és ezáltal biztonságot ad.

Mivel a birtokgén szerepszemélyiségünk az anyaghoz rögzítés felelőse, az elköteleződés képességét alapvető eszközként használja: elköteleződik, és lekötelez másokat is. A kölcsönös elköteleződés lehet világos megállapodás a felek között, de lehet manipulatív módon használt eszköz is. Az egymásnak tett kölcsönös szívességek rendszere például néha egészen jól működik, míg máskor súlyosan egyensúlytalan helyzeteket eredményez.

Hosszú távon csak akkor tartható fenn az egyensúly bármely kapcsolatban, rendszerben, ha az adok-kapok egyensúlyban van. Ha ez elbillen, akkor zavarok, sérülések jelennek meg, és labilissá válik a rendszer, kapcsolat. A sikert és a stabilitást a hosszú távon win-win anyagi együttműködés biztosítja a vállalkozási szférában is a partnerek között, ha a felek anyagi intelligencia szintje nem nagyon különböző.

Hűség, lojalitás

Ezek alapértékek az anyagi intelligenciát, és a sikert képviselő részünknek. Mert hosszú távon biztosítják a bizalmat, a megbízhatóságot. Az első számú hűség az önhűség. Aki a saját magának tett ígéreteit nem tartja be, az a világában a megbízhatatlanokkal hadakozik. Aki másokhoz hűséges önmaga helyett, azt kihasználják. Bármelyik helyzetben is vagy, mindig vizsgáld meg magadban, hol nem vagy lojális magadhoz. Az önbizalomhiány egyik fontos eleme, fenntartó attitűdje az, ha átverjük magunkat – nem vagyunk megbízhatóak saját magunk számára, nem számíthatunk magunkra. Az önhűség következetes gyakorlásával az önbizalom is erősödik. Ehhez az kell, hogy tudatosítsd, hogy mit ígértél magadnak – írd le, hogy ne felejtsd el – és helyezd ezt a másoknak tett ígéreteid elé. Teljesítsd az ígéreteidet. Legyen ez a legfontosabb. Ezzel azt üzened magadnak és a világodnak, hogy fontos vagy magadnak, és megbízható vagy. Ezért mások is fontosnak fognak tartani és megbíznak benned.

De mi kell ahhoz, hogy kitartóak legyünk?

Elfogadás

Sok embernek gondot okoz, hogy végigcsinálja, amibe belevágott. Vannak, akik mintha súlyos terhet cipelnének, úgy küzdik magukat végig, vagy éppen a cél előtt adják fel, mert elfogy az erejük. Mások könnyedén végigszaladnak a távon, szinte meg sem érzik. És vannak, akik élvezik is.

A különbség, a mögöttes képesség emögött a befogadás-elfogadás képessége. Ez biztosítja a kitartáshoz a folyamatos energiaellátást. Úgy tápláljuk a valóságunkban azokat a dolgokat, amiknek a gazdái vagyunk, hogy közben magunkat is táplálnunk kell, hogy legyen elég energiánk ahhoz, hogy végigcsináljuk, amit kitűztünk magunknak. Az elfogadás kulcskérdés a sikerhez minden élethelyzetben, amikor felvállalunk valamit, amit végig akarunk csinálni. Egyfajta csatorna, amin keresztül újratöltődhetünk, elérési útvonal a folyamatos “input”-hoz. Ha ez a csatorna el van zárva, mert blokkolt a befogadás képessége, akkor újratöltés hiányában gyorsan lemerülünk, és ekkor hajlamosak vagyunk feladni.

Ha gondod van a kitartással, elindulsz, de valahol útközben mindig történik valami, amitől feladod, és nem érsz be a célba, akkor ideje megvizsgálnod, hogy hol fogy el az energiád, és mitől. Mert a blokk nem kívül van, mégha külső akadálynak látszik is. Ebben a leckében megvizsgáljuk, hogyan tudjuk aktiválni az elfogadást, és fenntartani az energia-egyensúlyunkat, azaz a stabilitásunkat.

Látni fogjuk, hogy a másik oldalra torzuló szerep – a sokkolt befogadás – is zavarokat okoz, ha nincs egyensúlyban az input-output.

POLÁRGÉN – A GONDOLKODÁS MŰVÉSZETE – JÚNIUS – RÉSZLET

Tisztelgés az okos majom előtt

Ebben a leckében a gondolkodásunkat vizsgáljuk meg. Ez könnyűnek tűnik, de látni fogjuk, hogy nem is olyan egyszerű érzékelni, és még nehezebb megváltoztatni a gondolkodásunkat. Pedig a gondolataink szállítják azt az “információt”, ami az életünkben tapasztalatként megvalósul. Itt találjuk meg az irányító szoftvert. Ha más életet akarunk, más gondolatokra van szükségünk, divatos szóval a “mindset” megváltoztatására. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen – meggyőződésem szerint – ismerni kell a gondolkodásunkat vezérlő folyamatokat. Amit az elmúlt tíz évben ebből megismertünk, megértettünk és megtapasztaltunk, azt most összefoglaljuk Nektek, abban bízva, hogy segíti a fejlődéseteket.

Foglalkozunk az Elmével, a gondolatok funkciójával, keletkezésével és mozgásával, a polaritással, a genetikai Programmal, az irányító én-kép mechanizmussal, és végigmegyünk a gondolkodás anatómiáján. Mert a “know-why” megelőzi a “know-howt”. Közben gyakoroljuk is az átállást a programozott mentaligens működésről az önreflexív intelligenciára.

A tudati fejlődés során a kizárólagos, domináns racionális működés meghaladása elsődleges cél. Ugyanakkor paradoxon, hogy ahhoz, hogy ezt megtegyük, előbb számot kell adnunk arról, hogy kimerítettük eszköztárát – mégpedig azzal, hogy végső tiszteletünket rójuk le a mentális elménk előtt működésének felismerésével, és megnevezésével. Az önreflexió segítségével érhetjük el, hogy megismerjük a bennünk működő automatizmusokat, bevilágítsuk a vakfoltokat. Ekkor az elme figyelme önmagára, a saját működésére irányul, befelé fordul. Felismerések, AHA-élmények, mély megértések kísérik. Elsajátítása a feladat a harmadik tudatszinten. A mentális intelligencia exponenciális növekedését hozza magával a nézőpontváltás. 

Okos, racionális elménk egy majom. És mi most dokumentumfilmet forgatunk az életéről minősítés nélkül. A Polárgén részünk a legnagyobb tehetség ebben, mivel az ő kötődése a legelemibb a racionális gondolkodáshoz. Ő ebből él. Épp ezért kell megtalálnunk vele a hangot, és lenyugtatnunk, ha tovább akarunk lépni, hogy ne csináljon nagy felfordulást abbéli félelmében, hogy elveszíti az irányítást.

5.- A börtön kulcsa Nálad van!

A MÁTRIX kulcsa mindannyiunknál ott van. Ezt a rendszert közösen építettük, szolgáltuk, adtuk át a hatalmunkat, amíg aludtunk benne és ez azt is jelenti, hogy valamennyien képesek vagyunk a nálunk lévő kulcsot használva megszüntetni ezt az „életillúzió-börtönvalóságot”. Nálad van a szabadulásod kulcsa, és senki nem akadályozhat meg benne, hogy használd. A játék, kísérlet célja épp az, hogy észrevesszük-e ezt a lehetőséget – a kulcsot a kezünkben – és használjuk-e? Kilépünk-e az elme cellájából, hamis valóságából, vagy tovább sakkozunk.

A kulcs, amivel a börtön-ajtónkat kinyithatjuk, a tudatosságunk, a választásunk, hogy elhagyjuk a falakon belüli illúziót és kilépünk….az ismeretlenbe. Az ELME  számára ismeretlen működésbe.

Mindenkinek van kulcsa a saját börtönéhez, de mindenki maga dönti el, használja-e. Vállalja-e az evolúciós kalandot.

Az ELME az emberi faj evolúciós végterméke. Az emberre jellemző működésmód, ami kiemelte az állatvilágból, de egyben be is börtönözte tudatosságát a saját korlátai közé. Egyfajta „evolúciós ugródeszka” volt az állatiból a mentális emberibe: az „okos mentális állatba”. Ugyanakkor egy evolúciós korlát a következő evolúciós ugrásnál, ami előtt most állunk: a mentális emberiből a tudatos (szupramentális) emberibe. 

Ennél a határnál állunk jelenleg, ami egy valódi evolúciós váltás, hogy egy magasabb rezgési tartományba lépve új módon fejezze ki magát egyéni formában az a végtelen tudatosság, akik vagyunk. Ennél a váltópontnál – amihez elérkeztünk az időben és a térben is – az ELME jelenlegi formájában egy akadály, egy falrendszer, ami torzítja a valóság-érzékelésünket. Az ELME a régi mentális működésmódunk, teremtő szervünk, egy mentális programozottság, ami belénk ivódott, és ami szerint eddig működtünk. Ez emelt ki az állatvilágból, ugyanakkor létrehozott egy túlélő-üzemmódot a maga versenyével, növekedési őrületével, a másikat legyőzni akaró harci szenvedélyével, szabályaival, kiszolgálva az önpusztító túlélőprogramunkat.

Az ELME produktuma a MENTALIGENCIA (mentális intelligencia). Ez az emberiség túlnyomó többségének a tudatszintje jelenleg, egyben az 1-2. tudatszintű tömegtudati valóságnak megfelelő hullámhosszú rezgés.

Amikor valaki kimerítette az ELME lehetőségeit, megismerte a birodalmát és úgy dönt, hogy végrehajtja a maga evolúciós ugrását, akkor át kell váltania ebből a „mentaligens” működésből, az ELMÉből egy másfajta működésre. Maga mögött kell hagynia a mentális programozottságot, és le kell bontania azt a falat, melyet az elméje épített számára, és amely ebben az illúzióban tartja fogva azáltal, hogy szeparálja, elkülöníti az én-tudatosságát a többiektől, a világától. Fel kell adnia eddigi „biztonságát” a kalandért.

FÉSZEKGÉN – AZ ANYASÁG MŰVÉSZETE – JÚLIUS – RÉSZLET

A májusi leckében foglalkoztunk a jólét faktorokkal. Most ezek közül az érzelmi jólét-faktort bontjuk ki, mivel a július újra az érzelmek felerősödésének kollektív időszaka.

Föld-közelibb módon közelítjük meg ugyanakkor a kérdést, amely most úgy vetődik fel: hogy érzem magam a testemben, és a környezetemben? Egyfajta érzelmi viszony, melynek fókuszában – ebben a leckében – a testünk, a családunk, és az otthonunk (szűkebb és tágabb értelemben) áll.

Kitérünk a testtudatosság szerepére, mint a testi-érzelmi harmónia megteremtésének fontos eszközére. 

A fészekgén ennek a személyiségrészünknek az elnevezése, amelyben a “fészek” átvitt értelemben a testünk, a családunk, az otthonunk, a fizikai környezetünk, és tágabban akár az adott ország, ahol élünk. Mindaz, ahol a gondoskodást megéljük.

Mivel a gondoskodás elsődleges forrása az Anya, itt az idő, hogy foglalkozzunk az anya-képünkkel, az anyától hozott érzelmi mintáinkkal, annak hatásaival és az anyaság témájával, mint olyan szereppel, amelyben primer módon továbbadjuk a gondoskodást.

A gondoskodás-, szeretet-mintáink innen erednek. Számos szenvedésünk forrása, amíg nem találunk rá az érzelmi egyensúlyunkra, be nem gyógyítjuk a feltárt anya-sebeket.

A mélyebb megértés érdekében egy átfogó képet adunk az érzelmi működésünk mechanizmusáról, és az érzelmi mintázatok öröklődéséről, a transzgenerációs mechanizmusról, amit mi “genetikai programnak” hívunk.

Szó lesz a beragadt, torzult érzelem-mintázatok fiziológiai hatásairól, a rákos megbetegedések hátterében húzódó látens pszichés mechanizmusokról – ahogyan bennünk rajzolódott ki ez az összefüggésrendszer.

1.-érzelmi jólét faktor

“Az egészség az ember, környezete és életmódja alkotóelemei között fennálló harmonikus egyensúlyhelyzet kifejeződése … a természet pedig a betegségek orvosa.” HIPPOKRATÉSZ

Ahhoz, hogy egy ember egészségesnek tudja magát, – a fizikai egészségén kívül szüksége van az érzelmi “egész-ségére” is. Az érzelmi egészség nélkül egy idő után a fizikai egészség is meggyengül, romlani kezd. Mivel ez az energetikai alapja a fizikai egészségünknek is. Az érzelmi egészség 3 alap-pilléren áll. Ez 3 irányú kapcsolódást (viszonyt) jelent:

1.- a Természethez: a természetesség, természeti közeg, idő-jelenlét a természetben

2.- a többi emberhez: a reakció, szerep, családi-baráti-közösségi kapcsolati háló, szeretet, elfogadás, értékelés

3.- önmagamhoz: az önismeret, önbizalom, önreflexió, önelfogadás, önszeretet tartozik

Az ábrán lévő számok (2, 3, 4) azt jelölik, hogyan érhető el az érzelmi egészség a tudatszinteken keresztül. 

A három kapcsolódás összegzett minőségi mutatója: az érzelmi jólét-faktor

Ha ez a három rendben van, akkor érzelmi egyensúlyról beszélhetünk.

Ha bármelyik hiányos, akkor érzelmi (energetikai) deficitről.

Mivel ebből a három forrásból táplálkozunk energetikailag, ezért az életerőnk szintjét is alapvetően meghatározza az, hogy az életmódunkban milyen szerepet biztosítunk ezen pilléreknek.

Ami mindháromhoz kell: idő (jelenlét), figyelem, szándék

Amikor hiányzik az idő, amit önmagunkra-önfejlesztésre, az emberi kapcsolataink ápolására fordítanánk, és a természetben töltenénk, akkor érdemes megnézni, hogy mi emészti fel az időnket.

A legtöbb embernél ez a munka. A munka, amit azért végez, hogy legyen pénze. Amikor az értékes idődet a pénz megszerzése miatt végzett munkára fordítod, akkor időt rabolsz el magadtól, amit erre a három területre fordíthatnál. Ha ebben nem tartasz egyensúlyt, akkor az ilyen túlzásba vitt munkának szükségszerűen érzelmi deficit lesz a vége.

Végül hiába lesz elegendő, vagy sok pénzed, sikered, pozíciód, mert hiányozni fog az “érzelmi jóléted”, mivel nem kapott elég időt, figyelmet ez a három terület az életedben.

A figyelem-hiánnyal ugyanez a helyzet: a fókuszt a túlélő üzemmód az elérhető egzisztenciális sikerre helyezi, ezért nem kap kellő figyelmet ez a három fontos terület az életünkben. Nem marad elég figyelem a szüleinkre, gyerekeinkre, a testünkre, önmagunkra, és arra, hogy a természetben feltöltődjünk.

Sokan ezt kiégésként élik meg, illetve pszichés zavarok, stressz, depresszió, pánikbetegség, különféle testi tünetek, végül krónikus betegségek kísérik ezt a folyamatot.

A nyugati ember életformája hajlamosít minderre, és nem veszi figyelembe az érzelmi jólét alappilléreit. Így tömegével gyártja az anyagi jólétben, de érzelmi szegénységben, mesterséges környezetben és érdek-kapcsolatokban  élő embereket.

Ilyenkor két út marad az ember előtt: az egyik az, hogy megpróbál azon a pénzen, amiért az idejét feláldozta, érzelmi pótlékokat szerezni. Vásárol értékes dolgokat, luxuscikkeket, kényezteti magát, és a hozzátartozóit megvehető tárgyakkal kárpótolja, elutazik drága helyekre…stb – ezek azonban pótcselekvések, amikkel az érzelmi jólét nem állítható helyre. Így a frusztráció is egyre nagyobb lesz. Végül drága orvosokra, gyógyszerekre, kezelésekre kell költenie azt, amit időben nem fordított a három alappillérére, a saját érzelmi egészségére.

A másik út, ami tipikus, hogy a hiányzó érzelmi energiát egy ragadozó életmód kialakításával próbálja pótolni az, akinek deficitje van. Az ilyen ember kapcsolatai mérgezettek. Az érzelmi zsarolástól a másik lenyomásáig, leértékeléséig, kritizálásáig, függő helyzetbe hozatalától, állandó kontrollálásától a hálára kötelezésen keresztül a verbális zaklatásáig, a megfélemlítésig terjed az a skála, amilyen emocionális fegyverekkel az érzelmi deficites a környezetében lévőkre támad, hogy tőlük energiát nyerjen.

Az ilyen ember környezetéből menekülnek az emberek, ha pedig sikerül megszabadulniuk abból a pókhálóból, amit szőtt nekik, akkor végül egyedül marad, és érzelmileg éhezni kezd.

A fizikai egészség ennek megfelelő 3 területe (vetülete)-kívülről befelé, és testi funkciók, szervek:

1.- Mozgás, ritmus, környezet mozgásszervek, vázrendszer, idegrendszer

2.- táplálkozás, emésztés emésztőrendszer, immunrendszer, kiválasztás

3.- gondolkozás, légzés légzőszervek, szív és (v)érrendszer, agy

ALFAGÉN – A VEZETÉS MŰVÉSZETE – AUGUSZTUS – RÉSZLET

4. A siker és a kudarc mókuskereke

Az egónk üzemanyaga

Vágy: elérni valamit, hajt a cél felé. Célja a beteljesülés elérése= boldogság (érzés)

Fizikai megnyilvánulása: a siker

Elérési útja: a verseny, a küzdelem, a részvétel: cselekvés, a tett

A tetteinket a vágyaink hajtják, motiválják.

Az eredmény elérésével (beteljesülés) az adott vágy megszűnik, de egy másik szinte azonnal a helyére lép. Vagyis a “vágyakozás” állandó. Ez fűti belülről az egót.

A kielégülést a kielégületlenség érzése követi. Ezért vágyaink “örökké éhes” állapotban tartanak.

Célok

A vágyaink azon célokra irányulnak, amelyek megfelelnek az EGÓNK (ÉN-képünk) szerkezetének. Így valósítjuk meg azt, akinek képzeljük magunkat, akik lenni szeretnénk. Amit a felmenőink elértek, vagy épp amire vágytak, de nem értek el.

A hiány

Azonban ahogy elérjük a vágyott tárgyat, személyt, kapcsolatot, állapotot, pozíciót…stb, és ezzel elértük a célt: “ azok lettünk”…még mindig hiányzunk magunknak.

Ekkor egy újabb célt tűz ki az egónk, amit el kell érnünk, és vágyakat kelt ennek elérésére. De ugyanez a végeredmény.

Az ilyen külső célok, vágyak elérésével soha nem érhetjük el azt a “hiányzó ÉN-t”, amit keresünk, és ezzel a tartós kielégülést, boldogságot= békét.

A vágyak természete a békétlenség, hiszen küzdenünk kell, hogy legyőzzük a hiányt, megszerezzük a vágyott dolgot.

A beteljesített Én-Képek, mint fényképek a hírfolyamban csupán arról tudósítanak, hogy bár elértük, – sikerült – de mégsem találtuk meg benne a teljes önmagunkat.

Ez a keresési folyamat mégis felidézi bennünk az “elveszett ÉN” utáni vágyakozást, amely minden vágy alfája és omegája.

Az EGÓ ezt a kínzó hiányt külső úton próbálja megszüntetni. Mert ő csak a külső utakat ismeri, ez a működési területe. Saját magát keresi mindenben. A visszatükröző külvilágban azonban csak tükörképeket, árnyakat talál.

Minden Én-azonosulásról kiderül végül, hogy az egy SZEREP, amelyikben sikeresnek vagy sikertelennek érezhetjük magunkat, de nem azonos azzal, aki ÉN VAGYOK.

Mert ez a Valódi ÉN nem a szerepekben lakik, az csak BEFELÉ érhető el. Egy másik úton. Amit az EGÓm nem ismer.

Ezért állítjuk, hogy a Vágyak az EGÓhoz tartoznak. Lineáris útvonalon közlekedünk, amikor a vágyaink kielégítésén fáradozunk.

A következmény: a kifáradás. A Szerep beteljesítése, kiélése után pedig a “kiégés”, az üresség érzete jelenik meg. Amíg az újabb szerep betöltésre nem kerül, amit újabb vágyak jeleznek.

A vágy kiélésének fontossága

Paradoxon, hogy amíg a vágyainkat nem éljük ki, és az Egónk nem kap megnyilvánulást, nem használjuk el a rendelkezésre álló üzemanyagot, addig nem fejlődhetünk befelé. Először kifelé kell élnünk, hogy azután befelé fordulhassunk.

Ezért nézzük át, hogy állunk most a vágyainkkal a siker-kudarc fényében.

A “vágytalanság békéje” – amihez nem kapcsolódik a siker-kudarc élménye – csak a vágyak megélése, a szükséges tapasztalatok megszerzése után lehetséges.

Csak amikor átéltük, személyes tapasztalatot szereztünk arról, hogy a hiány kívülről nem elélgíthető ki – és megedzettük az egónkat, kijátszottuk magunkat – váltunk irányt, fordulunk majd befelé, hogy megtaláljuk azt, amit kívül hiába kerestünk.

A siker mókuskereke

Hiány -Cél-Vágy-motiváció, akarat-tett, teljesítmény-siker-üresség(hiány)…..cél-vágy-…..a képlet..egy körforgás

Nincs – Ez kell – De jó lesz, hajrá, képes vagyok rá! – ezt akarom: így csináljuk – gyerünk csináljuk – sikerült, ez megvan – DE valami más még hiányzik…….(újabb kör, most más területen, szerepben)

A sikertelenség (kudarc) mókuskereke

Hiány – Cél – Vágy – Akarat – Félelem, kétség (ellenállás, belső szabotőr, szembeszegülés, ellen-vágy, ellen-program) – nincs tett /vagy nincs valódi tett, a cselekvésben nincs erő – nincs teljesítmény – nincs eredmény/sikertelenség – hiány “…….(újabb kör ugyanazon a területen, szerepben)

Nincs – ez kell – De jó lesz, hajrá, képes vagyok rá! – Ezt akarom, így csináljuk – Nana, ezt nem lehet, ez úgysem fog sikerülni, ez nem is lesz jó, ez így nem lesz jó, ez nem az, nem vagy képes rá…stb – akkor ne csináljuk, vagy csak kicsit csináljuk=próbáljuk meg – nem sikerült, nincs meg  hiányzik (“nem vagyok elég…”)

Mi a félelem értelme a kudarc-képletben?

A félelem a kihívó, ami megkérdőjelezi a célt, illetve azt, hogy azt el tudjuk érni. Ezzel megállít, lebénít.

A félelem hideg zuhany a vágy tüzére, ami kioltja azt. Ezzel elszívja, blokkolja az üzemanyagot, így megakadályozza, hogy egy szerepben végigmenjünk egy tapasztalati úton, vagy hogy rálépjünk.

A vágy termeli az üzemanyagot a haladáshoz, míg a félelem elfogyasztja.

A félelem következménye a kudarc(élmény), a sikertelenség, a nem haladás, az egyhelyben toporgás.

A félelem megnyilvánulása: ha lebeszéljük magunkat arról, amit akarunk, vagy hagyjuk, hogy mások lebeszéljenek. A magyarázkodás, amivel megindokoljuk, hogy miért nem vágtunk bele.

A félelem benne tart ugyanazon szerepben – pontosabban az ajtaja előtt várakoztat…addig nem mehetünk tovább, amíg le nem győztük ezt a démont.

A szüleink által meg nem lépett, vagy náluk kudarccal végződött új utak, szerepek tipikusan azok, amik elénk is odaállnak kihívásként, hogy nekünk sikerüljön végigcsinálni.

Jó, ha tudjuk, hogy a szüleink kudarca látszólag “kódolva van” a mi genetikai rendszerünkben, mint örökség, azonban az a kudarc csupán annak volt köszönhető, hogy a félelmeik legyőzték őket.

Amikor mi ugyanarra az útra lépünk, nem a kudarcot örököljük, hanem a félelmeket, (félelemvírust) amik őket megállították. Ez az a démon, amivel meg kell küzdenünk. Vagyis a mi választásunk, erőnk fogja eldönteni, hogy mi ugyanazon az úton sikeresek leszünk-e, vagy mi is feladjuk.

A félelem nagysága arányos a vágy nagyságával. Erős vágy-Nagy félelem.

A félelem lényege: a tiltás: “nem lehet”, és a veszteséggel való fenyegetés: “ha erre mész, elveszíthetsz valamit, kockázatos, veszélyes”

Az EGÓnk attól fél, amit nem ismer – amit nem tud irányítani, kontrollálni – ezt tartja veszélyesnek – ezért akar megállítani, amikor “Új Utakra” lépünk.

Ha ez az út egy “genetikai blokk” alá esik a képletünkben, akkor extra méretű félelemre számíthatunk, mert az őseink félelmei is megjelennek bennünk.

Az őseink végig nem járt új útjai rögzítették a félelemmintákat, amik beépültek a genetikánkba. Ezért valahányszor olyan útra lépünk, amire ők nem mertek rálépni, vagy amin visszafordultak (megadták magukat a félelemnek, a félelem győzött), ami számukra kudarccal végződött, szembetaláljuk magunkat a felhalmozott, elraktározott félelem-energiával, mint tiltótáblával. Ilyenkor gyakran épp a szüleink, nagyszüleink hangosítják ki ezeket a félelmeket, akarnak visszatartani, “megóvni” bennünket az új tapasztalattól, szereptől, iránytól a saját tapasztalatukra hivatkozva. Csakhogy az ő kudarcuk épp annak a következménye volt, hogy megadták magukat a félelmeiknek. (Ugyanezeknek a félelmeknek). Ők már korábban feladták, és megmagyarázták maguknak, hogy ez nem a személyes kudarcuk volt, hanem egy mindenkinek veszélyes út, amin nem lehet nyerni. Mivel egyedül ezt a kudarc-verziót ismerik, ez az eltérítés számukra a racionális.

Az útjuk nem azért végződött kudarccal, mert azon az úton nem lehet sikert elérni, hanem mert a félelmük erősebb volt a vágyuknál, és nem volt elég üzemanyaguk, hogy végigcsinálják.

Ezt most nekünk kell legyőznünk azzal, hogy mi kitartunk az új út mellett a félelmeink ellenére is. Átkelünk az árnyékzónán. Csak ezzel íródik ki a sejtjeinkből a félelemmintázat, amit így már nem örökítünk tovább.

A félelem célja, hogy megállítson. A félelem az EGÓ eszköze. Vagyis amikor az egónk meg akar állítani a megfélemlítéssel, akkor tudhatjuk, hogy olyan úton /cél felé haladunk, amit 

1.- nem ő tűzött ki számunkra – ez nincs benne a genetikai mintánkban. (Ismeretlen)Vagy

2.- olyan célt tűzött ki, amin az elődeink (felmenőink) elbuktak. (kudarc-veszélyes)

A félelem egy jelzés arra, hogy olyan úton indulunk el, ami egyáltalán nincs benne az EGÓnk könyvtárában, vagy amivel kapcsolatban a siker, mint végeredmény nincs benne a könyvtárában – új irány, vagy korábban kudarccal végződött irány.

Ugyanakkor, ha sikerül végigmennünk a félelmek ellenére az “új úton”, akkor az ebből származó tapasztalat bekerül az EGÓ könyvtárába, így attól már nem fogunk félni a jövőben. Kitágul a tudása. Így tágítható maga az EGÓ is, és a genetikai mintánkban feloldódik a kudarc-mumus.

9. Erősek és gyengék

1. tudatszint  a hatalom/erő külső képe: tudatlanság az erőről/hatalomról (vagy itt, vagy ott szerepelek, és az ellentétes pólusúval találkozom a világomban):

  • + pólus-agresszor: Az ERŐS (erőszakos)..despota, főnök („minden hatalom az enyém”, erre születtem, hogy másokat vezessek, mert erős vagyok, másokat akar irányítani, az erejét mások ellen használja, másokat akar legyőzni……téveszmés hatalom-megszállott, nem tud a többiek hatalmáról, lenézi őket, az adott hierarchiában felül van – másokon tapos)
  • – pólus-áldozat: A GYENGE (kiszolgáltatott)….szolga, leigázott, beosztott („semmi hatalmam nincs”, kiszolgáltatott és gyenge vagyok, megadja magát mások erejének, a sajátját nem használja, védekezés helyett panaszkodik…nem is tud a hatalmáról, lenézi magát, anélkül adja át a hatalmát/erejét, hogy tudna róla, az adott hierarchiában alul van – mások taposnak rajta)

2. tudatszint – a hatalom belső képe: félelem az erőtől/hatalomtól (mindkettő bennem van és váltogatják egymást, vagy egymás mellett ellensúlyozzák egymást):

  • + pólus – belső agresszor: AZ ASZKÉTA (Gyengének tartja magát, de ezt nem fogadja el, ellenállás programot futtat a gyengeséggel szemben. Az a belső önképe magáról, hogy gyenge – de szembeszáll, nem adja meg magát a gyengeségnek. Fél a gyengeségtől, amit az erő hiányának tart, ezért folyamatosan belső küzdelemben bántja magát. Az erejét maga ellen használja, a saját gyengeségét utasítja el, azt akarja legyőzni, önmagát akarja legyőzni,  megtagad magától dolgokat, ön-elnyomó, ön-fegyelem, ön-kontroll, „nekem semmit, mert erősnek kell lennem”, ön-erőszakos: autoimmun betegségek, sok kötelességet hajlamos magára vállalni, mert erősnek kell lennie. Olyan környezetbe, élethelyzetekbe kerül, ahol mások gyengék, – ő gyengének lát másokat, mert ez a belső önképének a projekciója – és neki kell erősnek lennie (helyettük is), gyakran megmentőt játszik. ÖNZETLEN, önfeláldozó = a saját hatalmáról, előnyéről lemond mások javára, a külső hatalomról, pozícióról lemond a belső javára. KIFELÉ erősnek mutatja magát, BEFELÉ gyengének érzi magát, eljátssza az erőset. Az agressziója befelé, önmaga irányába működik, tipikus önbántalmazó.
  • – pólus – belső áldozat: A LUSTA, passzív (Erősnek tartja magát, – az a belső önképe magáról, hogy erős – de ezt nem fogadja el, szembeszáll a saját erejével, úgy tesz, mint akinek nincs is, tagadja. Fél a saját erejétől, hatalmától, illetve azt nem tartja felvállalhatónak. Önsorsrontó, az erejét nem használja, de nem is adja át, és mások erejét is begyűjti: „nekem mindent, mert én gyenge vagyok”, elhagyja magát, gyengének tetteti magát, másoktól vár segítséget, gyakran gyárt magának „komoly betegséget”, vagy kerül olyan kiszolgáltatott élethelyzetbe – amit bizonyítékként lobogtat a gyengeségre – hogy mások erejét megkapja. ÖNZŐ=elvárja, hogy mások mondjanak le a saját hatalmukról/erejükről/erőforrásukról az ő javára, mert ő nem hajlandó gyakorolni a saját hatalmát. Tud a hatalmáról, de tagadja, elutasítja, nem hajlandó használni az erejét, a saját erőforrásait. Mindig másra vár. Lemond a belső hatalmáról/erejéről a külső tétlenség javára, mert így sikeresen megszerezheti mások erejét – élősködik, eljátssza a gyengét. Tipikus önszabotáló.

Amikor megszüntetem az egyik pólussal a gondolati azonosulásomat, a másik pólust is meg kell tapasztalnom. Amikor azzal is elfogadásba kerültem, megismertem és elfogadtam, és megszüntetem a gondolati azonosulásomat, akkor kiegyenlítődött bennem a két pólus, és továbbléphetek a 3. szintre.

3. tudatszint: – a valódi hatalom, teremtő-erő: a gyengédség ereje 

  • Amint elfogadtam az erősséget és a gyengeséget, és a kettőt magamban egyesítettem, nem azonosulva egyik véglettel sem, többé nem érzem szükségét annak, hogy erős legyek (legyőzzek másokat vagy magamat), vagy hogy gyenge legyek (mások legyőzzenek, vagy én elhagyjam magam). Ennek az a következménye, hogy nem kell megtapasztalnom mások dominanciáját, erőszakosságát, és nem kell beállnom a hierarchiába. Sőt nem kell többé aszkétának vagy lustának, passzívnak lennem. Ítéletmentessé váltam mások erőssége (erőszakossága), és gyengesége (kiszolgáltatottsága) látványára, megszűnt bennem az érzelmi azonosulás bármelyik véglettel, és az elutasítás a másik véglettel szemben, és nem érzek kényszert, hogy beavatkozzak a helyzetükbe, megmentsem őket. Elfogadom a látványt, és semleges nézője maradok. Az ERŐS és a GYENGE bennem egyesült, és megszületett a GYENGÉDSÉG bennem, ami a legnagyobb erő. Ezzel a szelíd, gyengéd erővel élek, és teremtek. Ez sugárzóan erős, éltető, mint a NAP.
  • Ezzel kiszabadulok az egóm Alfagén programjának a fogságából, és megélhetem a szabadságot, függetlenséget, amely a tökéletes közeg a teremtő erőm gyakorlásához.
  • SZUVERÉNné váltam.
error: Content is protected !!