Tegén VI. Társ-függés


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

6. Társ-függés

A gyökér-szeparációs élmény: azért van szükségem a biztonságra, mert a másikat (Te) elválasztottam magamtól (Én) , és mert magamra (Én), mint a másik (Te) függvényére  gondolok.

Ebben a programban az én érzelmi biztonságom – mint a személyiségem alapszükséglete – a Te viselkedésedtől, figyelmedtől függ. Ha nem adod nekem a figyelmedet, akkor úgy érzem, hogy nem szeretsz, és rosszul érzem magam. Ha figyelsz rám, velem vagy, akkor úgy érzem, hogy szeretsz, és jól érzem magam.

Ez a társfüggőség. Ha az én érzelmi állapotom tőled függ, akkor:

1.- Én és Te külön vagyunk az érzékelésemben (“Én vagy Te” poláris tudatállapot)

2.- Folyton manipulálnom kell Téged a figyelmedért, hogy nekem add, azaz nem a saját forrásomból élek, hanem a Te figyelem-energiádból = élősködök rajtad, miközben függök tőled. 

3.-Nem vagyok önálló, nem viselkedek teremtőként, hanem a helyzetnek kiszolgáltatott teremtményként viselkedem, gyermekkorúként, és nem vállalok felelősséget. Úgy érzem, egyedül nem vagyok képes boldogulni. A másik nélkül elvesztem. A társfüggőt tápláló társat általában kiszipolyozza egy ilyen kapcsolat, ami túl nagy felelősségvállalást igényel.

4.- Az energia-egyensúly, és a polaritás törvénye miatt lesz valaki az életemben, aki tőlem igényel figyelem-energiát, hogy a saját személyiség-szükségletét kielégítse (a félelmét enyhítse), és ő ezért rajtam fog élősködni. Így az adok-kapok egyensúlyba kerül. (Ez lehet egy SNI-s, pl figyelemzavaros, vagy autista, vagy beteg, vagy függő…stb gyerek is, aki sokkal több figyelmet köt le, mint egy “átlagos gyerek”)

error: Content is protected !!