Tegén IV. Párkapcsolati minták


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

4. Párkapcsolati minták

Ennek a fejezetnek a célja, hogy segítsen felismerni a párkapcsolati játszmádat, szerepedet, titkos szerződésedet.

Te-Én, a párkapcsolat tipikus adok-kapok üzletei

Alap hiány, amit a poláris párkapcsolat pótol, betölt: a szeretethiány. 

Önmagam szeretetének a hiánya

A belső nőm/belső férfim szükséglete: „szükségem van arra, hogy szeretetet kapjak a társamtól, ez ad nekem biztonságot”

Nálam szeretet=idő, amit rám fordít, vagy pénz, amit rám költ…stb. Az alábbiakban tipikus szeretet-szükséglet kódolásokat, játszmákat mutatok be. Ezek akár hibrid formában is megjelenhetnek. A felek ilyenkor egymással szemben álló, de egymást kiegészítő minőségeket testesítenek meg.

Papás-mamás

Ha az apa-anya mintát követem, akkor a szülői figyelemmel analóg módon azt várom el szeretetnek címkézve, hogy úgy figyelj rám, mint ahogyan a szüleim figyeltek rám (anyai babusgatás-apai gondoskodás- ezt várom el egy „jó kapcsolattól”). Mivel nekem ezt jelenti a szerelem-szeretet, ezért én is így fogok bánni a társammal, kiválasztom az egyik szülői mintámat (ahogyan az anyám, vagy az apám gondoskodott rólam), és aszerint próbálok gondoskodni róla, míg a másik szülői mintát elvárásként rá vetítem. Így egyikbe belehelyezkedem, a másikat kivetítem. (DNS minta ismétlés vagy-vagy módon) Játsszunk együtt papás-mamást (pl. a gyerekeinken éljük ki a túlzott gondoskodó hajlamunkat)

Anyád vagyok és Te vagy az apám.

Apád vagyok, és Te vagy az anyám. 

Ha a másiktól megkapom a kivetített szülői mintát, beteljesül a szükségletem és boldog vagyok. Ami annyit jelent, hogy nem érzem a félelmemet, biztonságban érzem magam, és ezért kitágult a vitális (érzelmi) testem. Ha nem kapom meg a társtól a szeretet-adagot ebben a formában, akkor keresek egy másikat, és vele folytatom.

Pénzt vagy életet

Amikor az anyagias Birtokgén színezi át a szeretetnyelvet, akkor megjelenik a „pénzt vagy életet” elvárás a társsal szemben. Akkor hiszem el, hogy szeret, ha vagy a pénzét rám költi, anyagi biztonságot teremt számomra, vagy beavató mesterként, titokzatos földöntúli erők birtokosaként jelenik meg előttem, akinél az élet kulcsa van. Mivel nekem ezt jelenti a szerelem-szeretet, ezért én is így fogok bánni a társammal, vagy ellátom pénzzel, és akkor azt várom tőle, hogy a Mesterem legyen, az élet értelmének kulcsát a saját titokzatos személyével adja át nekem, alacsonyabb aspektusban azt, hogy jó szeretőm legyen, idősebb korban azt, hogy az ápolóm, az életem védelmezője.

Én adom a pénzt, Te adod az életet (a magod=szexualitás, vagy az élet értelmébe való beavatást, Mesterként, vagy szó szerint Te tartasz fizikailag életben.

Én adom az életet (szexualitást, vagy beavató Mestered leszek, vagy az életbetartód, gondozód, ápolód), és Te adod a pénzt.

A szülői mintánál általában itt is megtalálható a hasonlóság.

(Ösztönös elkerülő  magatartás)

Az a nő, akinek az apja idővel, mikor megunta, egy fiatalabb nőre cserélte az anyját, az tudat alatt elkerülendő ezt a szégyent, kockázatot, jóval idősebb férfit választhat a csere-üzlethez, akinél jóval fiatalabb.

Ha lejátszottuk az egyik végletet, általában lejátsszuk a csereüzlet fordított verzióját is (egy másik párral). Így kiegyenlítődik az adok-kapok.

Házi cselédek és lezser urak

Ebben a kódolásban dolgozok neked/érted/helyetted = leszek a cseléded, Te pedig szórakoztass/szórakozz/ élj a művészetednek. Tipikus alkoholista társ, akit a másik kiszolgál. A szülők közül általában az egyik húzta az igát, és biztosította a megélhetést, a biztonságot, míg a másiknak sokkal könnyebb és felelőtlenebb élete volt.

Karrieristák hátországa

A játszma lényege, hogy én biztosítom a stabil otthoni hátteret, leszek a hátországod, támogatlak, – nevelem a gyerekeket, viselem az otthon gondját…stb, lemondok az önmegvalósításról – Te pedig állj ki az első sorba, és csináld, nyomulj előre, legyél sikeres.  Tipikus háztartásbeli társ, egy karrierista, törtető „sikeres” másik mellett. Ez a kollektíven idealizált házassági szerepmegosztás, amely évszázadok óta rögzült a középosztályban. A hátország biztosítása mellett az ideális társ (általában a feleség) feladata még a reprezentálás a férj oldalán.

Élethosszig nevelők, örök gyerekek mellett

Ebben a verzióban én vállalom, hogy tanítalak, képvisellek, mindig megmondom a tutit, megoldom a helyzeteket, Te pedig figyelj rám, mintha az iskolában lennél, és bízd rám a dolgokat. Mert mindent én tudok jobban, én vagyok a kompetens.  Tipikus kinyilatkoztató, értelmiségi társ, vagy idősebb, nagy élettapasztalattal rendelkező társ,  a másik véleményének alábecsülésével, és passzívvá, gyermekien önállótlanná váló másik. Mindig mondja meg a a másik, mit kell csinálni, a döntés az aktív, kompetens fél kezében van.

Királyok és különcök

Idolok kapcsolódása, dominancia párharc, ahol én küzdök a szabadságomért, Te pedig megpróbálhatsz uralkodni felettem. Én csodálni fogom a Te nagyságodat, Te pedig toleráld a különcségemet, értékeld, hogy nem hasonlítok senkire, olyan különlegesen egyedi vagyok. Tipikus „felvilágosult nyitott” kapcsolat.

Van tehát egy saját fordítókulcsom ehhez a szükséglethez, ami az én elmedobozomban/programomban a szeretetet jelenti.

Nézzük ezt tovább az időbeli figyelem=szeretet képlettel. 

Vagyis, aki az idejét nekem adja, aki időbeli figyelmet fordít rám, az szeret igazán, az az én társam. Ez a rám fordított figyelem képes eltüntetni a félelmemet, ettől megnyugszom, az érzelmi testem kitágul és jól érzem magam.

Amikor nem kapom meg a szükséges figyelmet, nem érzem biztonságban magam, szűkséget élek meg, és nyomorultul érzem magam. Az érzelmi testem ilyenkor összehúzódik. Ha csak egy napig nem hív fel, akkor már rosszul érzem magam, kételyeim lesznek: biztos nem is szeret eléggé, nem vagyok fontos neki….stb. Megszűnik a biztonság-élményem.

Hogy elkerüljem a rossz érzéseket, mindent megteszek, hogy ez a szükségletem kielégüljön, és megkapjam a kellő figyelmet: különböző taktikákat alkalmazok, hogy magamra vonjam a figyelmet (kiszolgáltatott áldozati helyzetekbe hozom magam, lehet sajnálni, segíteni rajtam, megbetegszem, lehet ápolni, fantasztikus teljesítményt nyújtok, kimagaslok az átlagból, lehet csodálni, dicsérni, elismerni…stb…mind elvárás, szükségletkielégítő egó-táplálék. Ezek a játszmáink.) 

error: Content is protected !!