Fészekgén XI. – Az árvák, a hiányzó, elveszett szülő


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

11. Az Árvák, a Hiányzó, elvesztett szülő

Az egyik szülő meghal, elválnak, elköltözik, vagy súlyosan megbetegszik. 

A gyermeki szerepminta: 

A „vesztes szülő” – amelyik egyedül marad, a gyermekkel marad, miközben vesztesnek érzi magát – veszteségét a gyermek úgy próbálja tompítani a megmentő szerepébe lépve, hogy beáll az elvesztett szülő helyére, és a vesztes szülő társának a szerepét veszi fel (amíg az nem talál magának másik társat). Koraérett gyermek, felelősség-túlvállalással. Látszólag nagyon önálló, mert rákényszerítette az élet. De önállósága, rendkívüli teljesítménye csupán a veszteségpótlás, a túlélés idejére szól. 

Amint ennek vége – mert például a másik szülő is meghal, vagy a szülő társat talál magának, aki átveszi az apaszerepet – keres magának egy Apa-pótlék figurát, – aki a hiányzó agresszort eljátssza – akivel szemben gyermek lehet újra, leteheti a válláról a felelősséget, akire felnéz, aki helyette dönt….. és akivel majd meg kell küzdenie, akit majd le kell taszítania a trónról. 

Fiúk (fiúnak várt lányok) esetében mivel az agresszor apa túl korán lép ki az életükből (a kamaszkor előtt elment apa), nincs kitől átvenniük a hatalmat, visszavenni az erőt a felnövéshez, nincs testközelben agresszió-mintájuk,- ami egyfajta elveszettség érzést okoz – ezért az apa képét projektálniuk kell valakire, aki apa-pótlékká válik számukra. Ezzel a pót-apával kell azután megküzdeniük, tőle kell átvenniük a hatalmat a felnőtté válásukhoz. Ahhoz, hogy majd belőlük is Apa, szülő lehessen. 

gyakorlat

Az Anya-kép helyreállítása

A bennem élő Anya-kép előhívása (milyen az Anyám? – 3 szóban tömörítve)
Mit váltott ki belőlem ez az anya-kép, hogyan reagáltam, milyen szerepet vettem fel? Az Anya-minta megjelenése az életemben:

- ahol én játszom/játszottam Anyát: ezt a minőséget én képviselem/tem mások felé
- ahol mások játsszák nekem Anyát (anya-pótlékok): ezt a minőséget mások képviselik/ték, és mutatják/ták nekem a világomban Mit kezdek ezzel a képpel?

1.- elfogadás (az ítélkezés, elutasítás megszüntetése) Gy: Semleges figyelem: sem nem ilyen, sem nem olyan – az érzelmi tartalom kiengedése

2.- elengedés (az anya-kép elengedése, kiürítése, leszedése az elmém faláról). Gy: Az Anya behívása, és az Anyapótlékok behívása, és odaállítása a kép elé. A kép eltávolítása: mi maradt anyából? – az üresség

3.- továbblépés (a valódi Anya-minőség behívása – sejtszintű érzékelése a tiszta információnak és energiának –„Anya-érzés”)

4. földelés (abbahagyni a mindennapjaimban az anya-kép által kiváltott szerepeket, kilépni a szerepeimből, és ajtót nyitni annak, ami általam szeretne megszületni, aminek én lehetek a szülője a létrehozója az „anya-érzés” minőségével.)

error: Content is protected !!