Fészekgén VII. – A kétfajta köldökzsinór


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

7. A kétfajta köldökzsinór

Az anya jelentése latinul mater, azaz anyag (anya-g). Az anya hordozza az anyagot, az anyagi utódlást a szellem számára. Amikor egy nő megfogan, új anyagot épít a saját testéből a gyermeke számára: új anyagot egy másik lélek számára. Születéskor még ott a köldökzsinór, ami összeköti anya testét (a méhlepényt) a gyermek testével, ami akkor elvágásra kerül. Onnantól a gyermek teste teljesen különválik az anyáétól, már nincsenek összekötve fizikailag sem.

Fennmarad ugyanakkor egy “éteri köldökzsinór” kettejük között, amin keresztül folyamatos és közvetlen az energetikai, érzelmi kapcsolódásuk. Ennek is eljön az eloldódási ideje, amikor a gyermek felnő, önállóvá válik, érzelmileg is képes az önálló működésre, megerősödött, döntéseket hoz, cselekvőképes. A magyar jogban 18 év a cselekvőképesség korhatára, az USA-ban 21 év a felnőtté válásra hivatalosan megállapított időkeret. A leválás a szülőről a kamaszkorral indul meg, és ideális esetben a gyermek 14-21 éves kora között lezajlik. Ez egy heves, intenzív időszak az anya-gyerek kapcsolatban. Ha ezt a kötést ekkor nem sikerül elengedni, akkor a gyermek úgy lép be a felnőttkorába, hogy ez a kötél még rá van tekeredve, és korlátozza az önállóságát. Ez súlyosabb esetben ugyanolyan veszélyes lehet, mint a szüléskor a gyermek nyakára tekeredett köldökzsinór, ami akár végzetes is lehet. Csakhogy ez a kötés szabad szemmel nem látszik.

Kirepülés a fészekből

A megszületni nem akaró gyerekekből jó eséllyel lesznek az anyakötésről le nem váló, anyafüggő  felnőttek. Mivel a születéskor ugyanúgy, mint a szülői ház elhagyásakor, a leváláskor jelen van egyfajta halál-élmény is, a túl erős ragaszkodás és halálfélelem megnehezíti, elhúzza, drámaivá teheti, vagy akár megakadályozza a teljes leválást, beragasztva a gyermeket egy örök anyaszeretet-kalitkába, létrehozva a birtokviszonyt. A felnőtt gyermekek túlféltése, kontrollálása, a bizalomhiány velük kapcsolatban mutatja meg, amikor ez történik.

A fészekből kirepülő fiókáknál az anya ugyanazt az érzést éli meg, mint a szüléskor, amikor a két test különvált: az elengedést. Ez az anyai szeretet utolsó nagy állomása – a lemondás a gondoskodásról, amikor arra már nincs szükség. Ideális esetben a gyermekek ilyenkor elköltöznek a  családi fészekből, és “világgá mennek”, mint a népmesék hősei. Magukkal viszik mindazt, amit otthon a tarisznyájukba gyűjtöttek. Van olyan fióka, amelyik korán kirepül (már 14 évesen elköltözik), és van, amelyik később (18-21 éves kora között). Minden gyermeknél egyedi, hogy mennyi időre van szüksége a felkészülésre a felnőtt élethez az otthon védett biztonságában. Ez nem jó, és nem rossz. Kórossá csak akkor válik, ha nem megy végbe a leválási folyamat.

A primer anya-szerep – az utódunk gondozása, felnevelése a két köldökzsinór elvágása közötti időre korlátozódik. Amennyiben a fenti időkereten túlterjeszkedik, úgy mindkét fél számára blokkolja a további fejlődést.

Éteri köldökzsinór, amin keresztül Anyát tápláljuk - avagy az Anya-Gyermek szeretet torzulása

Most nézzük meg, hogy milyen jellemzői: vannak ennek a kölcsönösen függő kapcsolatnak felnőttkorban azokban az esetekben, ha a leválás nem ment végbe.

-A kötés láthatatlan, de energetikailag érzékelhető.

 • A gyomor-köldök környékén érzékelhető, főként akkor, ha a kapcsolatban heves változás történik (pl hirtelen hasfájás, gyomorszájon rúgtak érzés-görcs, vagy a gyerekek krónikus hasfájása)
 • Emiatt nem tudnak tartósan fizikailag sem eltávolodni egymástól (anya-gyerek). Akinél ez erős, azok az anya közelében élnek, vagy ha nem, akkor folyton olyan helyzet áll elő, hogy találkozniuk kell.
 • Ez egy születéstől a sírig (valamelyikőjük haláláig) tartó szövetség – amiről nem tudnak.
 • Magától nem szakad el, csak ha valamelyikőjük meghal, vagy súlyos baleset éri, illetve ha a lánygyereknek saját gyereke születik, mert akkor a gyerekével hozza létre ezt az érzelmi kötést az anyja helyett fordított szerepekkel.
 • Minél erősebb az anya gyerek között az érzelmi kötés, annál rövidebb ez a köldökzsinór. Ilyenkor nem engedi eltávolodni a gyereket fizikailag sem – birtokolja. Főleg, ha anyára vigyázni kell, és nincs, aki vigyázzon rá, mert anya egyedül él.
 • Látványa: a felnőtt gyerek az anyja közelében lakik, anyát támogatja, ott alapít családot, vagy nem alapít családot, vagy ha lány, akkor szabotálja, hogy gyereke szülessen (tudattalanul), mert ez a köldökzsinór elszakadását és ezzel szimbolikusan “anya halálát” jelentené. Ez utóbbi abban az esetben van így erősen, ha az anya-gyerek szövetség láthatatlan képe/genetikai programja az, hogy a gyereknek kell életben tartania (meggyógyítania) anyát. Orvos gyereknél az orvosi szakma választásának egyik erős tudattalan motivációja lehet “anya megmentése, életben tartása”. Ez a program benne tart a “gyermeki kötelességben”, és ezzel a gyerek-szerepben, amíg fut. Gyereknek meg nem lesz gyereke. Gyermektelenségnél mindig indokolt megvizsgálni a háttérben futó Anya-gyerek érzelmi kötést, játszmát. Energetikailag ez is az egyensúlyt szolgálja, mert a gyermek nem a saját gyerekének adja tovább ilyenkor azt a gondoskodást, amit anyától kapott, hanem az Anyának adja vissza, illetve az utód helyett másokról (kutyák-macskák-elesettek-betegek….stb) gondoskodik.
 • A fordított köldökzsinóron keresztül a gyerek táplálja energiával a szülőt, azaz ő tartja életben sok esetben. Ez megjelenhet sokféle formában, az anyagi támogatástól egészen addig, hogy a gyerek átveszi anyától a betegségeit, a fájdalmait, a sérelmeit hurcolja, – hogy neki könnyebb legyen (megosztott szenvedés) vagy akár helyette kezd el öregedni. Sok esetben pedig anya helyett reagál le, old meg olyan helyzeteket, amikben anya nem reagált. 
 • Az anya betegségével zsarolhatja az eltávolodott (vagy a kötésből menekülni készülő) gyerekét – így próbálja fenntartani a kötést tudattalanul.
 • A gyerek teste átveszi az Anya testmezőjéből a köldökzsinóron keresztül a terheket, a futó szenvedés-fájdalom csomagokat, hogy könnyítsen anyán. És a saját testébe fogadja, ott próbál megszabadulni tőle. (Hányás, fosás, láz, influenza (takony), köhögés, epegörcs…stb – mind lehet ilyenkor megszabadulási kísérlet az Anyai sérelem-fájdalom-szenvedés-kifordult érzelem-mintáktól.
 • Ha a gyerek felajánlja – tudattalanul – szeretet címén – a testét az anyai érzelmek tombolásának, és érzelmi/éteri szemétlerakónak, akkor ez az “Anya-gyerek szövetség” megelőz minden más kapcsolódást – a házasságét is.
 • A legbeszédesebb szeretethelyettesítő érzés, szeretet-torzulás: az aggodalom, ami gondoskodásnak van álcázva. Mögötte mindig önsajnálat fut. Sokszor anyáé, amit átvesz a gyerek.
 • Az éteri köldökzsinór nem ad választási lehetőséget (szabadságot) a gyereknek, hogyan reagáljon egy adott helyzetben. A program, a “szövetség” kényszeríteni fogja.

A megszabadulási lehetőségünk az éteri köldökzsinór kötéstől – úgy, hogy az ne legyen drasztikus, és ne eredményezze egy másik érzelmi kötés létrejöttét szerepcserével – a kötés felismerésével kezdődik, a döntéssel, majd az arról való tudatos leválással (belső és külső aktussal egyaránt) folytatódik. Ez egyben az elmulasztott kamaszkor gyorsított pótlása is.

error: Content is protected !!