Fészekgén I. – Érzelmi jólét faktor


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

1.-érzelmi jólét faktor

“Az egészség az ember, környezete és életmódja alkotóelemei között fennálló harmonikus egyensúlyhelyzet kifejeződése … a természet pedig a betegségek orvosa.” HIPPOKRATÉSZ

Ahhoz, hogy egy ember egészségesnek tudja magát, – a fizikai egészségén kívül szüksége van az érzelmi “egész-ségére” is. Az érzelmi egészség nélkül egy idő után a fizikai egészség is meggyengül, romlani kezd. Mivel ez az energetikai alapja a fizikai egészségünknek is. Az érzelmi egészség 3 alap-pilléren áll. Ez 3 irányú kapcsolódást (viszonyt) jelent:

1.- a Természethez: a természetesség, természeti közeg, idő-jelenlét a természetben

2.- a többi emberhez: a reakció, szerep, családi-baráti-közösségi kapcsolati háló, szeretet, elfogadás, értékelés

3.- önmagamhoz: az önismeret, önbizalom, önreflexió, önelfogadás, önszeretet tartozik

Az ábrán lévő számok (2, 3, 4) azt jelölik, hogyan érhető el az érzelmi egészség a tudatszinteken keresztül. 

A három kapcsolódás összegzett minőségi mutatója: az érzelmi jólét-faktor

Ha ez a három rendben van, akkor érzelmi egyensúlyról beszélhetünk.

Ha bármelyik hiányos, akkor érzelmi (energetikai) deficitről.

Mivel ebből a három forrásból táplálkozunk energetikailag, ezért az életerőnk szintjét is alapvetően meghatározza az, hogy az életmódunkban milyen szerepet biztosítunk ezen pilléreknek.

Ami mindháromhoz kell: idő (jelenlét), figyelem, szándék

Amikor hiányzik az idő, amit önmagunkra-önfejlesztésre, az emberi kapcsolataink ápolására fordítanánk, és a természetben töltenénk, akkor érdemes megnézni, hogy mi emészti fel az időnket.

A legtöbb embernél ez a munka. A munka, amit azért végez, hogy legyen pénze. Amikor az értékes idődet a pénz megszerzése miatt végzett munkára fordítod, akkor időt rabolsz el magadtól, amit erre a három területre fordíthatnál. Ha ebben nem tartasz egyensúlyt, akkor az ilyen túlzásba vitt munkának szükségszerűen érzelmi deficit lesz a vége.

Végül hiába lesz elegendő, vagy sok pénzed, sikered, pozíciód, mert hiányozni fog az “érzelmi jóléted”, mivel nem kapott elég időt, figyelmet ez a három terület az életedben.

A figyelem-hiánnyal ugyanez a helyzet: a fókuszt a túlélő üzemmód az elérhető egzisztenciális sikerre helyezi, ezért nem kap kellő figyelmet ez a három fontos terület az életünkben. Nem marad elég figyelem a szüleinkre, gyerekeinkre, a testünkre, önmagunkra, és arra, hogy a természetben feltöltődjünk.

Sokan ezt kiégésként élik meg, illetve pszichés zavarok, stressz, depresszió, pánikbetegség, különféle testi tünetek, végül krónikus betegségek kísérik ezt a folyamatot.

A nyugati ember életformája hajlamosít minderre, és nem veszi figyelembe az érzelmi jólét alappilléreit. Így tömegével gyártja az anyagi jólétben, de érzelmi szegénységben, mesterséges környezetben és érdek-kapcsolatokban  élő embereket.

Ilyenkor két út marad az ember előtt: az egyik az, hogy megpróbál azon a pénzen, amiért az idejét feláldozta, érzelmi pótlékokat szerezni. Vásárol értékes dolgokat, luxuscikkeket, kényezteti magát, és a hozzátartozóit megvehető tárgyakkal kárpótolja, elutazik drága helyekre…stb – ezek azonban pótcselekvések, amikkel az érzelmi jólét nem állítható helyre. Így a frusztráció is egyre nagyobb lesz. Végül drága orvosokra, gyógyszerekre, kezelésekre kell költenie azt, amit időben nem fordított a három alappillérére, a saját érzelmi egészségére.

A másik út, ami tipikus, hogy a hiányzó érzelmi energiát egy ragadozó életmód kialakításával próbálja pótolni az, akinek deficitje van. Az ilyen ember kapcsolatai mérgezettek. Az érzelmi zsarolástól a másik lenyomásáig, leértékeléséig, kritizálásáig, függő helyzetbe hozatalától, állandó kontrollálásától a hálára kötelezésen keresztül a verbális zaklatásáig, a megfélemlítésig terjed az a skála, amilyen emocionális fegyverekkel az érzelmi deficites a környezetében lévőkre támad, hogy tőlük energiát nyerjen.

Az ilyen ember környezetéből menekülnek az emberek, ha pedig sikerül megszabadulniuk abból a pókhálóból, amit szőtt nekik, akkor végül egyedül marad, és érzelmileg éhezni kezd.

A fizikai egészség ennek megfelelő 3 területe (vetülete)-kívülről befelé, és testi funkciók, szervek:

1.- Mozgás, ritmus, környezet mozgásszervek, vázrendszer, idegrendszer

2.- táplálkozás, emésztés emésztőrendszer, immunrendszer, kiválasztás

3.- gondolkozás, légzés légzőszervek, szív és (v)érrendszer, agy

Hogyan mérgezzük meg a saját életünket?

Ahol anyagi jólét van, és az az elsődleges – ott többnyire időhiány van. (Ha az anyagi jólét elérésének az ára a beáldozott idő, ami napi 4 óránál több erre fordított idő).

Ahol hiányzik az idő, ott érzelmi deficit van – mert nem jut idő a három alappillérre – egyensúlyzavar lép fel.

Ahol tartós érzelmi deficit van, ott kialakul a személyiségtorzulás a ragadozó életforma (erőszak) irányába, vagy romlani kezd a fizikai egészség.

Sokszor a kialakult ragadozó életmódot a túlélési ösztönnel magyarázzuk, így próbálva legalizálni azt. A ragadozó életmód a saját egyensúlyhiányunk következménye, nem pedig alapvető túlélési szükségszerűség. Nem természetes emberi alapösztön, hanem az érzelmi jólét hiányának a következménye. Csak akkor lép fel, ha az érzelmi/energetikai alappilléreink megsérülnek.

error: Content is protected !!