Birtokgén X. – Önértékelési zavarok a pénz tükrében


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

10.- ÖNÉRTÉKELÉSI ZAVAROK A PÉNZ TÜKRÉBEN

Álarcok és Hiányok

Az álarcokkal mindig hiányokat leplezünk. A hiányt el akarjuk fedni, takarni vele. Az álarcunk egy magatartásminta, ami árulkodik a hiányunkról.

Amit tagadok, („NEM”) azt nem ismerem (ismeretlen, idegen), attól elkülönültem, az félelmetes számomra.-NEM BIZTONSÁGOS

Amit elfogadok (IGEN), azt meg tudom ismerni (ismerős, otthonos), azt közel engedem, az nem félelmetes számomra, azt szerethetem – BIZTONSÁGOS

Óriások kívül-belül

„SOK VAGYOK” zavar: Te-bizalom hiány

Az óriások álarca a MAGA-BIZTOSSÁG (szerencse – támadás „vigyázz, mert erős, nagy, hatalmas vagyok”– csodálat – hatalom – erőfölény/erőszak – fölül lenni- NYERTES – kövesd a példám-vezetlek)

Maga-biztosság gondolkozási séma: Én IGEN – Te NEM

-Én tudok, (engem elismernek) szeretek, (engem szeretnek) képes vagyok, cselekszem (megbíznak bennem, hiteles vagyok).- kompenzált mesterséges önbizalom, ami a hamis én-képhez (az elkülönülthöz) tartozik.

-Te nem tudsz, (tudatlan vagy) nem szeretsz, (nem vagy szerethető) nem vagy képes, nem cselekszel. (nem vagy megbízható, hiteles)- Ítélkezés/elvárás kifelé, mások felé. A TE (világ, a másik felem, a tükröm) megtagadása – fél-állapot – félelem az ismeretlen másiktól, akit megtagadtam!

A másikban meglátom, hogy mit nyomtam el, miről nem tudok (ezek a saját belső hiányaim), és félek tőle, hogy kiderül – lehullik az álarcom, ezért félek a tükrétől, nem bízom benne, NEM-et mondok rá. Nem akarom, hogy ő is én legyek.

A gazdag (mindent megtehet-ős, gátlástalan)

Én mindent megtehetek másokkal, amiből hasznom van. Bárkit és bármit használhatok a céljaimra. Minden (is) az enyém, mert nekem jár. Mindenki engem szolgál, de én nem szolgálok senkit (persze de). Mindig azt kell mutatnom, mennyire sikeres és tökéletes vagyok, és erősnek, okosnak kell lennem. Természetes, ha irigyelnek, és hasonlítani akarnak hozzám. Példakép vagyok, a többieknek is olyannak kéne lenniük, mint amilyen én vagyok. Tökéletesnek. De ők nem azok. Ezt mindig szóvá is teszem. Én nem vagyok lúzer, mint ők. Nekem mindenem megvan – persze soha nem elég. Ami kell, azt megszerzem, és azt senki nem veheti el tőlem.

Példák, esetek

Honnan jön ez a program? - Példa 1.

Történetek

ELKÉNYEZTETETT, TÚLDÉDELGETETT és/vagy ERŐSZAKközegben felnőtt GYEREK PROGRAMJA (Anya kényeztet, apa erőszakos)

AZ ENERGIA-TÖBBLET  ERŐSZAKOT OKOZ (nagy maga-biztosságot, ami mások fölé helyezi az egyént: agresszor). TÚL SOK(KKK).

Mögötte: elvesztett ŐS-bizalom, a szeretettér sérülése gyerekkorban ERŐSZAK által (pl. megverik, megerőszakolják, kiabálnak vele, és nem kap védelmet anyától) ön-bizalom-hiány, ön-túlértékelés (gyökérok): „én vagyok a leg….”-gondolat

üzenete/értelme: nekem kell megvédenem magam egy ellenséges (erőszakos) közegben, ezért ERŐSnek (erőszakosnak) kell lennem a túléléshez. Amire szükségem van, azt meg kell szereznem (harccal). Nekem minden jár – nekem sok kell, és sok van.

Én már túlnyertem magam az első győzelemnél, azóta ezt a mintát ismétlem: mindenkit LEGYŐZök, meghódítok, birtoklok. Minden az enyém.

A cél szentesíti az eszközt.=BÁRMIT MEGTEHETEK (bárkivel, aki gyengébb nálam). Önzés, dominancia.

Folyamatosan a megSZERZÉS, BIRTOKLÁS, állapotában vagyok, és ehhez szükségem van az erős testemre (bebiztosítom magam, használom a testemben, a testi igényeim fontosak, odafigyelek rájuk és az egészségemre (egészségmánia).=Birtokgén azonosulás/túlsúly.

Akit túlgondoztak, dajkáltak, ajnároztak gyerekkorában a szülei, testkultusz, testimádat (nagyon várt gyerek, akiben a szülők önmaguk folytatását látták, a „trónörökös”), az a saját testét/testi létét, a testi élvezeteket is mások elé helyezi (tudat alatt magában). A program másolódik. (Én vagyok a legszebb, legjobb…stb, győzelemre születtem)

Beleragadás a nárcizmusba, a testi létbe, az anyag világába.

Menekülés az élvezetekbe, szexbe, pénzcsinálásba, hatalmi játszmákba (pl. politika), vezető pozíciókba, gyerekcsinálásba-szülésbe, sok utód (tovább sokszorozom magam).

NAGY TEST, NAGY ÉLVEZET.

Az Óriás nagyobbnak mutatja magát, mint amekkora valójában. Biztosan Te is ismersz olyanokat, akik magabiztossági jelmezt hordanak, tökéletesnek akarnak látszani. Erre azért van szükségük, mert legbelül ők is félnek attól, hogy nem elég nagyok, de erre kompenzálásként egy ellenmagatartást választottak, hogy sikeresebbek legyenek. A valódi nagyságtól többek között az különbözteti meg őket, hogy ők lenyomják, összetöpörítik a többieket, mert így hozzájuk képest tűnhetnek nagyobbnak. Mindig versenyben vannak magukkal, és a többiekkel.

Mivel ez az állapot nem stabil, mert félelmen, hiányon alapul, nem természetes és állandó energiát, figyelmet igényel a fenntartása, időnként felfeslik a jelmez, és bekövetkezik az összeomlás, a lebukás, amikor kilátszik a puszta valóság – aminek a veszélye amúgy is folyamatos félelemmel kísérti az óriásokat.

Ahhoz, hogy ettől a nagyzolástól és a vele járó stressztől meg tudjon szabadulni a birtokgén agresszor, 2 dologra van szüksége:

1.- Le kell győznie a félelmét, hogy ha leveti a jelmezt, akkor megsemmisül, és elveszíti, amit már megszerzett. Ez az első bizalompróba. Természetesen ha megteszi, épp ellenkezőleg, feléled, és nem kell elveszítenie azt, amit már nem szorít kényszeresen, de ebben nem lehet biztos. Ezért van szüksége megelőlegezett bizalomra, és valódi önértékelése megerősítésére a “coming out”-hoz. Csak az álcájához tartozó közönséget fogja elveszíteni, cserébe viszont valódi kapcsolatai lesznek.

2.- Ki kell egyenlítenie az energiákat az általa választott módon, és ezt az elengedés gyakorlásával teheti meg. Azon dolgok, helyzetek, viszonyulások elengedésével, amikhez a szerepe ragaszkodott., amik fenntartották az óriás-státuszt. Ezzel a bizalom helyreáll.

Törpék kívül-belül

„KEVÉS VAGYOK” zavar: Én-bizalom hiány

A törpék álarca a MAGA-BIZONYTALANSÁG (szerencsétlenség – védekezés „segíts, mert kicsi, gyenge, erőtlen vagyok”– sajnálat – kiszolgáltatottság – erőalány/áldozat – alul lenni – VESZTES -menekülj – vezess)

MAGA-BIZONYTALANSÁG gondolkozási séma: Én NEM – Te IGEN

-Én nem tudok (engem nem ismernek el, tudatlan vagyok) nem szeretek, (engem nem szeretnek, nem vagyok szerethető) nem vagyok képes, nem cselekszem (megbízhatatlan vagyok, nem vagyok hiteles).Ítélkezés/elvárás befelé, magam felé. Az ÉN (önmagam belső világának) megtagadása – fél-állapot – félelem az ismeretlen ön(én)magamtól, akit megtagadtam!

-Te  tudsz, (téged ismernek el)  szeretsz, (téged szeretnek) képes vagy, cselekszel (benned megbíznak- hiteles vagy).

A másikban meglátom, hogy ki lehetnék, de félek magamtól, nem bízom magamban, mert NEM-et mondtam magamra. Nem hiszem el, hogy ő is én vagyok.

A nincstelen (szegény, tehetetlen, kiszolgáltatott)

A sajnálatban elmerülő én, a panaszkodó és a lelki szemetesláda, akinek az élete főtémája, hogy mi az, ami nincs. Akinek mindig hiányzik valami, aminek a megszerzéséért küzdhet.

Nincs: időm, pénzem, társam, munkám, ügyfelem, szépségem, egészségem, erőm, pozícióm, hatalmam, családom, gyerekem, békém, otthonom….stb Egy egész ígéret-ipar épül erre a “hiány-zónára. A marketing-pszichológia azzal foglalkozik, hogyan találhatod el a hiányt a másikban, és ígérheted meg, hogy a te csodaszered lesz az, amitől az megszűnik. Ha a nincstelenek képesek lennének szembesülni a belső hiányukkal, és annak valódi okával, és azt kezelnék, akkor nem kéne fél életet azért gürizniük, hogy a hiány-pótlékokat megvehessék.

Egy nőnek például akkor tud a szépségipar bármit eladni, ha a nő nem érzi szépnek magát. A szépségipar a maga ideáljaival reklámozva a termékeit persze mindent meg is tesz azért, hogy a nő úton-útfélen szembesüljön azzal, hogy ő nem olyan, mint az az “ideális szépség” a plakáton, másrészt az ideális szépséghez kapcsolt terméket éppen annak reményében veszi meg, hogy olyan legyen. Persze soha nem lesz olyan, jön a csalódás a termékben, és a következő csodatermék. Ha ez a nő megnézné, miért nem tartja szépnek magát, miért akar olyan lenni, mint mások, és a megtalált választ alkalmazva kigyógyítaná magát a “szépségtelenség illúziójából”, akkor többé nem hatna rá a szépségipar nyomuló reklámdömpingje, nem érezné úgy, hogy lemarad valamiről, ha nem veszi meg a legújabb krémet, és azt a sok-sok pénzt és az annak megkeresésére fordított időt most mind szabadon használhatná.

Példák, esetek

Honnan jön ez a program? - Példa 2.

Történetek

NEM VÁRT, ELUTASÍTOTT GYEREK PROGRAMJA

(Anya vagy Apa eltűnt, meghalt, elköltözött, elhagyott, nincs jelen az életemben=hiányzik)

AZ ENERGIA-HIÁNY a BIZALOM-HIÁNY/BIZALMATLANSÁG, KÉTELKEDÉS.

A bizalom=energia, a hiánya (kétségbeesettség, kételkedés) energiahiány!!!

BIZONYTALANSÁGOT EREDMÉNYEZ és biztonság-hiányt, ami mások alá helyezi az egyént (áldozat). TÚL KEVÉS.

Mögötte: elvesztett ŐS-bizalom, a szeretettér sérülése gyerekkorban HIÁNY által (pl. meghal egy szülő, otthagyják a gyereket..”nincs biztonság, nincs bizalom-tér”) ön-bizalom-hiány, ön-alulértékelés (gyökérok): „nem vagyok elég….”-gondolat

üzenete/értelme: Úgyis elhagynak, cserbenhagynak, értéktelen vagyok, akit nem lehet szeretni. Kétségbe vonom a saját létezésemhez való jogomat. Nem tudok jót tenni, nem érek semmit..túl kevés vagyok, ezért nekem nem is jár semmi..túl kevesem van.

Én már elveszítettem magam=az önbizalmam (amikor elhagytak), azóta csak újraismétlem ezt az ÖNFELADÓ/ÖNFELÁLDOZÓ mintát, amikor elhagyom magam, megadom magam egy helyzetben.

AZ ÖNFELADÁS NEM ELFOGADÁS!!!

Az elfogadásból – ami kinyílás a növekedésre – mindig új születik, változás követi. Az önfeláldozás – lemondás – bebetonoz a változatlanságba.

Nincs cél(om), és én eszköz vagyok.=BÁRMIT MEGTEHETNEK VELEM az erősek (akiknek van önbizalmuk, akik nem vesztették el maguk), én nem tehetek semmit. Az erő hiánya. Semmi sem az enyém. Mert én NEM ÉRDEMLEM MEG – önkitagadás az anyagi jólétből. Alkalmazkodás, kiszolgáltatottság.

Folyamatosan a HALÁL, LEMONDÁS állapotában vagyok (elveszítem magam, nem is élek igazán a testemben, lemondok a testi igényeimről).= a Birtokgénnel szemközti Oltárgén azonosulás/túlsúly.

Akinek a testi születését elutasították a szülei (nem várt gyerek), az a saját testét/testi létét, a testi élvezeteket is elutasítja (tudat alatt magában). A program másolódik. (Én rossz vagyok, nem vagyok elég jó, szép, okos, egészséges, nőies, férfias-ha másik neműnek várták…stb)

Beleragadás a halálba, a gyászba, az elhagyatottságba, a hiányállapotba.

Menekülés a vallásba, spiritualitásba, meditációba, szellemi utakba (fölfelé), vagy betegségbe, öngyilkosságba (lefelé).

A törpe kisebbnek mutatja magát, mint amekkora valójában. Akkor is bizonytalan, ha semmi oka rá,  és azt sugározza és érzi, hogy messze nem tökéletes, és ez látszik is rajta. Eljátssza, hogy kicsi, tehetetlen, képtelen, kiszolgáltatott…..stb. Másokat viszont cserébe hajlamosabb nagyobbnak látni, mint amekkorák, és felnagyítva túlképzelni róluk azt, amit magából hiányol.

Ez az állapot sem stabil, viszont folyamatos szorongást bizonytalanságot és biztonsághiányt okoz, így csövön folyik ki a törpe birtokgén-áldozat energiája – sokkal inkább egy folyamatos legyengülés, leépülés jellemző erre a pólusra, és az, hogy az önképe összezsugorítása, önleértékelése miatt akkor sem látja a lehetőségeit, ha azok szinte rátörik az ajtót, illetve ha látja is, nincs benne engedély arra, hogy javuljon a helyzete, ezért kifogásokkal tartja távol magát attól, hogy éljen velük.

Ahhoz, hogy ettől a zsugorodástól, szükség-helyzettől és a vele járó stressztől meg tudjon szabadulni a birtokgén áldozat, 2 dologra van szüksége:

1.- fel kell ismernie, hogy összezsugorította, leértékelte magát, és el kell végeznie a felértékelést. Fel kell jogosítania magát, elbúcsúzni az önsajnálattól és visszafogadni a kitagadott erős, kompetens, értékes részét. Magának kell bizalmat szavaznia akkor is, ha eddig a környezete nem szavazott neki.

2.- El kell fogadnia, beengednie az energiákat, melyekkel a helyzete kiegyenlítődik az általa választott módon, és ezt az elfogadás gyakorlásával teheti meg. Meg kell szüntetnie továbbá a “túladást” , le kell zárnia azon csatornákat, ahol eddig elfolyt az energiája. Azon dolgok, helyzetek, viszonyulások felülvizsgálatával és elengedésével, amikhez a szerepe ragaszkodott, amik fenntartották a törpe-státuszt. Ezzel a bizalom helyreáll.

Az összegzés-gyakorlattal az energia-kiegyenlítődés, és megtisztítás felgyorsítható. A leckében az “Anyagok” menüpont alatt a Munkafüzetben található gyakorlat többek között ezt a célt is szolgálja. Ha végeztél a leckével, érdemes belevágni.

error: Content is protected !!