Birtokgén V. – Az ismeretlentől való félelem és a biztonságkényszer


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

5. Az ismeretlentől való félelem és a biztonságkényszer

Bebetonozni mindent a változatlanságba.

Minden JÖVŐvel kapcsolatos félelem közös gyökere az ismeretlentől való félelem. Ez a halálfélelem tükörképe. A BIZONYTALANSÁGTÓL való félelem. Talajtalan helyzet, biztonság-hiány, a megszokott kapaszkodók nincsenek meg. Ismeretlen a helyzet. Hogyan leszek képes megfelelni neki (az elme reagálási kényszere), ha nincs rá mintám, szokásom, hagyományom, tudásom…stb.? Mi lesz, ha….?

A birtokgén részünk félelme a VÁLTOZÁS ELLEN KÜZD. Mindenáron a változatlanság, a stabilitás a célja. Megtartani a dolgokat úgy, ahogy vannak. A jövő (ami ismeretlen) pedig veszélyezteti ezt a változást. Ezért ez a szerepszemélyiségünk szívesen száműzi magát a múltba, ragaszkodik a kialakult hagyományokhoz, szokásokhoz, sémákhoz, protokollhoz, ami akadályozza a változást. Így biztonságban érzi magát.

Azonban mindig eljön egy pont, amikor a biztonságos magánzárka valódi börtönné válik, és már szabadulnánk belőle. Ekkor látszik igazán, hogy mennyire erős a biztonsági kötés, amit  létrehoztunk. Ilyenkor egy belső hasadt állapot jön létre, mert miközben vágyunk a változásra, az a legnagyobb félelmünk is.

ÚGY VÁLTOZZON, HOGY NE VÁLTOZZON!

A ragaszkodás a túlműködő birtokgén-személyiséget beragasztja a helyzetébe. Hiába érzi  már borzasztóan magát benne, és mindent megadna a változásért, de valójában az első lépésnél kiderül, hogy a legkisebb változtatás (pl. elengedni egy múlthoz kötődő tárgyat, vagy kipakolni a gardróbot, és elajándékozni a nem használt ruhákat) is óriási kihívás számára, ami akár pánikrohamokkal járhat. Olyan, mint az a bizonyos majom, aki benyúl a fa odvába a banánért, megragadja, és többet nem engedi el. Csakhogy amíg a banánt szorítja, addig nem tudja kihúzni az ökölbe szorított kezét. Így a helyzete foglyává válik, és még a banán sem lesz az övé. 

Ebben a helyzetben az egyetlen gyógyszer az elengedés megtanulása, és gyakorlása, ami a bemerevedett valóságot képes feloldani.

Az elménk az ismeretlentől való félelem miatt alkot terveket: A terv, B terv…stb. Mert KI AKARJA SZÁMÍTANI, hogy mi történhet, és irányítani akarja a helyzetet. De a jövőben mindig ott van az „ismeretlenségi tényező”, a KISZÁMÍTHATATLANság, és épp ez a legfélelmetesebb benne.

Az elme tervezési kényszere, biztonságigénye bizalomhiányról (önbizalomhiányról) árulkodik. Mi lesz ott? Mit fogok ott kapni, mivel találkozom majd,  mit veszíthetek el,…stb?

Ez a félelem stabil, biztos jövőképek után kiált, előre megtervezett életpályákat hoz létre kitartó, küzdelmes munkával, biztonságos befektetések után kutat, életbiztosításokat köt, és mindent bebiztosít az életében. Biztonsági orvosi felülvizsgálatokra jár, és nyugdíjbiztosítása van. Rengeteg biztonságpótlékkal rakja tele az életét, és tartalékol, gyűjtöget a kiszámíthatatlan jövőtől való félelme miatt.

Az elme ezt gondos előrelátásnak, öngondoskodásnak, megtakarításnak…stb nevezi, és úgy tünteti fel, mintha egy felelősségteljes magatartás lenne. Valójában csupán egy félelemelkerülő magatartás, ami széleskörű kollektív társadalmi minta is, és amiből a biztosítótársaságok, bankok jól profitálnak.

Azonban semmilyen külső biztonságpótlék nem képes megszüntetni a jövőbeli ismeretlentől, hiánytól való félelmet, mivel az belül keletkezett egy gondolattal, amit elhittünk, és ami hitrendszerként a tudatalattinkból irányít.

Ezért egyre többre, nagyobb vagyonra, több megtakarításra, a biztosítás biztosítására, és állandó anyagi növekedésre kényszerít ez a félelem. Azt gondoljuk, hogy majd ha több lesz, akkor biztonságban leszünk, és hátradőlhetünk. De a biztonság pillanata soha nem jön el. Mindig egyre több kell. Ez egy betölthetetlen biztonsághiány, amit állandóan etetni kell. Olyan, mint az állandóan éhes test.

Van, aki az ismeretlentől való félelme miatt vagyont gyűjt, és van, aki testet növeszt. Ez két alapvető tudattalan reakció erre a jövő-félelemre. Tartalékolás a bankban és a testben.

Az ember ezen félelme miatt függővé válik az anyagi javaktól: pénzfüggés, és evéskényszer a két első számú anyagi függés.

Az ismeretlentől való félelmüket sokan a testük megnövesztésével próbálják tudat alatt megszüntetni. Ezért a sok túlsúlyos, evéskényszeres ember. Az evés a testnek biztonság-élményt nyújt egy átmeneti időre. A kövérség tünete azt mutatja, hogy a bizonytalanság ellen a testünkben harcolunk. Túlbiztosítjuk magunkat.

Minden túlzás, amire nincs szükségünk, ami kibillent az egyensúlyunkból, amit félelem, vagy túlkompenzálás miatt teszünk, vagy birtoklunk.

error: Content is protected !!