Birtokgén III. – a stabilitás ereje

3.- A stabilitás ereje

(a kitartás, megtartani, rögzíteni,), a befogadás-elfogadás ereje.

A három alapminőség közül a második a rögzítés, fixálás, stabilizálás. Míg az előző hónapban az elindítást gyakoroltuk, azt, ahogyan az akaraterő, döntés útnak indítja a változást a valóságunkban, most a kitartáson van a hangsúly. A már beindított folyamatokban kitartani, amit elkezdtünk, azt végigcsinálni. Birtokgén részünk ebben profi. Akár egy vállalkozást, akár egy kapcsolatot indítunk el, vagy bármilyen új dologba vágunk bele, a kezdeti lökés után a lassú növekedés, növesztés időszakába lépünk át. Azt, ahogyan itt képesek vagyunk helytállni, nagyban befolyásolja a türelmünk, kitartásunk, stabilitásunk, a mindennapok apró ügyeiben az aktív részvételünk. Egyfajta rutint alakítunk ki, módszereket használunk a hatékonyságunk javítására. Mindez azonban csak akkor vezet eredményre, ha képesek vagyunk mindvégig a folyamat során megtartani egy elégséges energiaszintet. Mivel ez a leföldelés időszaka, amiben az általunk elindított “dolog” folyamatos gondozásra, gondoskodásra szorul, meg kell jelenjen a stabil folyamatosság, a kiszámíthatóság, gondoskodó figyelem és jelenlét, amivel ezt biztosítjuk. Egy növényt sem elég elültetni az erkélyünkön, azt locsolni, gondozni kell ahhoz, hogy életben maradjon. Egy másik példával szemléltetve hiába lennénk tehetséges táncosok, ha nem gyakorlunk minden nap kitartóan, nem érünk be a célba. A napi cselekvés, edzés az, ami a tehetséggel párosulva végül a sikerhez vezet. Ahhoz, hogy sikereket érjünk el bármiben, elengedhetetlen, hogy ezt a megtartó, növesztő erőt képesek legyünk működtetni. A növekedési feltételek folyamatos biztosítása hosszú távon az, ami stabilitást biztosít. Birtokgén szereplőnk olyan, mint egy hosszútávfutó, aki beosztja az erejét. A segítségével megtanulhatunk gazdálkodni az energiánkkal.

Azt is mondhatjuk, hogy ez az anyag ereje.

Vannak, akiknek – hozzám hasonlóan – a személyiségképlete szűkösen tartalmazza ezt a minőséget. Egy tűz túlsúlyú személy például hamar megunja, amit sokáig kell ugyanúgy csinálni, utálja a rutint, amiben nincs kreativitás, és nehezére esik egy hosszútávú folyamatos stabil bármit fenntartani. Túl lassúnak, unalmasnak érzékeli ezt a folyamatot, türelmetlen ahhoz, hogy egy lassú növekedési folyamatot élvezni tudjon. Pedig vannak ilyen hosszú távú helyzetek. Például egy gyerekvállalás, ami egy 18-25 éves projekt, ami alatt szülőként folyamatos stabil környezetet kell tudni teremteni a gyermekek számára. De ilyen egy nagy álom, egy nagy vállalkozás megvalósítása is. Minden nagyléptékű terv, vállalás, döntés, változtatás az életünkben hosszú távú elköteleződést és kitartást igényel.

Elköteleződés

Ezekben az esetekben – ha ezt tudjuk magunkról – érdemes megfontolni, milyen hosszútávú projektbe vágunk bele. Mert csak abban van esélyünk a sikerre, amelyikben valódi elköteleződést tudunk létrehozni.

A stabil kötés létrehozása biztosíthatja a kitartásunkat, ha folyamatosan felügyeljük a kötelékeinket. Aminek valódi belső inspirációval állunk neki, azt útközben motivációval tudjuk fenntartani, amíg célba nem érünk. A holtpontoknál pedig újra visszatérhetünk a kezdetekhez, felidézve, hogy miért is indultunk el ezen az úton.

A lényeg az, hogy nézőpontváltással és gyakorlással el lehet sajátítani a kitartás képességét, ami stabilitást és ezáltal biztonságot ad.

Mivel a birtokgén szerepszemélyiségünk az anyaghoz rögzítés felelőse, az elköteleződés képességét alapvető eszközként használja: elköteleződik, és lekötelez másokat is. A kölcsönös elköteleződés lehet világos megállapodás a felek között, de lehet manipulatív módon használt eszköz is. Az egymásnak tett kölcsönös szívességek rendszere például néha egészen jól működik, míg máskor súlyosan egyensúlytalan helyzeteket eredményez.

Hosszú távon csak akkor tartható fenn az egyensúly bármely kapcsolatban, rendszerben, ha az adok-kapok egyensúlyban van. Ha ez elbillen, akkor zavarok, sérülések jelennek meg, és labilissá válik a rendszer, kapcsolat. A sikert és a stabilitást a hosszú távon win-win anyagi együttműködés biztosítja a vállalkozási szférában is a partnerek között, ha a felek anyagi intelligencia szintje nem nagyon különböző.

Hűség, lojalitás

Ezek alapértékek az anyagi intelligenciát, és a sikert képviselő részünknek. Mert hosszú távon biztosítják a bizalmat, a megbízhatóságot. Az első számú hűség az önhűség. Aki a saját magának tett ígéreteit nem tartja be, az a világában a megbízhatatlanokkal hadakozik. Aki másokhoz hűséges önmaga helyett, azt kihasználják. Bármelyik helyzetben is vagy, mindig vizsgáld meg magadban, hol nem vagy lojális magadhoz. Az önbizalomhiány egyik fontos eleme, fenntartó attitűdje az, ha átverjük magunkat – nem vagyunk megbízhatóak saját magunk számára, nem számíthatunk magunkra. Az önhűség következetes gyakorlásával az önbizalom is erősödik. Ehhez az kell, hogy tudatosítsd, hogy mit ígértél magadnak – írd le, hogy ne felejtsd el – és helyezd ezt a másoknak tett ígéreteid elé. Teljesítsd az ígéreteidet. Legyen ez a legfontosabb. Ezzel azt üzened magadnak és a világodnak, hogy fontos vagy magadnak, és megbízható vagy. Ezért mások is fontosnak fognak tartani és megbíznak benned.

De mi kell ahhoz, hogy kitartóak legyünk?

Elfogadás

Sok embernek gondot okoz, hogy végigcsinálja, amibe belevágott. Vannak, akik mintha súlyos terhet cipelnének, úgy küzdik magukat végig, vagy éppen a cél előtt adják fel, mert elfogy az erejük. Mások könnyedén végigszaladnak a távon, szinte meg sem érzik. És vannak, akik élvezik is.

A különbség, a mögöttes képesség emögött a befogadás-elfogadás képessége. Ez biztosítja a kitartáshoz a folyamatos energiaellátást. Úgy tápláljuk a valóságunkban azokat a dolgokat, amiknek a gazdái vagyunk, hogy közben magunkat is táplálnunk kell, hogy legyen elég energiánk ahhoz, hogy végigcsináljuk, amit kitűztünk magunknak. Az elfogadás kulcskérdés a sikerhez minden élethelyzetben, amikor felvállalunk valamit, amit végig akarunk csinálni. Egyfajta csatorna, amin keresztül újratöltődhetünk, elérési útvonal a folyamatos “input”-hoz. Ha ez a csatorna el van zárva, mert blokkolt a befogadás képessége, akkor újratöltés hiányában gyorsan lemerülünk, és ekkor hajlamosak vagyunk feladni.

Ha gondod van a kitartással, elindulsz, de valahol útközben mindig történik valami, amitől feladod, és nem érsz be a célba, akkor ideje megvizsgálnod, hogy hol fogy el az energiád, és mitől. Mert a blokk nem kívül van, mégha külső akadálynak látszik is. Ebben a leckében megvizsgáljuk, hogyan tudjuk aktiválni az elfogadást, és fenntartani az energia-egyensúlyunkat, azaz a stabilitásunkat.

Látni fogjuk, hogy a másik oldalra torzuló szerep – a sokkolt befogadás – is zavarokat okoz, ha nincs egyensúlyban az input-output.

error: Content is protected !!