Álomgén – Gyakorlatok IV.


Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/belsokij/public_html/wp-content/plugins/learndash-elementor/src/views/themes/ld30/topic/index.php on line 87

gyakorlat

Zárd le a napot, mielőtt elalszol!

Ha kevesebbet alszunk (1-3 tudatszinten) 7 óránál, és/vagy rosszul alszunk, többször felébredünk, megszakad az alvásciklusunk, ha rendszeresen fáradtan ébredünk, ha nem rendszeres az alvásunk, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy megnézzük, mi zavarja az alvást, és azt megoldjuk. Ehhez vezethetünk alvásnaplót, amiben minden fontos körülményt, helyzetet rögzítünk, és egy idő után látni fogjuk a zavar mintázatát. Amit azonnal megtehetünk, hogy úgy megyünk aludni, hogy kiürítjük az elménket, lecsendesítjük a gondolatainkat, egyfajta meditatív állapotba hozzuk magunkat, és így alszunk el. Segít, ha nem fogyasztasz mentális információkat (híreket), és nem bombázod magad képekkel (filmekkel) elalvás előtt. Hallgass meditatív zenét, vagy végezz meditációt, vagy csak figyeld a légzésedet.

Zárd le a napot azzal, hogy “a mai napba ennyi fért bele, és ez elég”, érezd az elégedettség érzést, amivel nem hagysz helyet a frusztrációnak, önkritikának, nem bántod magad. Fontos, hogy érzelmileg nyugodt és mentálisan lelassult legyél, mire ágyba kerülsz.

gyakorlat

Saját film

Ha nehezen alkotsz képeket, akkor kezdd egy gyakorlattal: A munkahelyeden a következő meetingen (lehet ez egy családi vacsora, vagy egy bevásárlás is, vagy bármilyen szituáció) képzeld el, hogy mint egy mozgó kamera, felemelkedsz a szoba egyik felső sarkába, és onnan nézed az egész jelenetet, mint egy filmet. Adhatsz neki címet is. Ahogy forog a film, kezdd el átírni a jelenetet. Például változtasd meg fejben a berendezést, a díszletet, vagy írd át a szöveget, és képzeld el, amint a melletted ülő mást mond. A humort se hagyd ki belőle. Aztán vidd tovább, ha véget ért a menting, képzeld el, hová megy a főnök és mit fog csinálni….stb.

gyakorlat

Sétálj ki a mozidból!

Ha képzelgésen kapod magad (amit nem szándékoltan irányítasz), akkor kérdezd meg magadtól: ez most a valóság, vagy egy kép a fejemben? Ha nem tudod eldönteni, akkor kérdezd meg: mivel igazolom, hogy ez már létezik a világomban? Kérj egy bizonyítékot magadtól. Ha egy hírrel igazolnád, vagy “valaki mondta, akkor kérdezz tovább: hiteles ez a bizonyíték/információ? Honnan tudhatom, hogy igaz? Ha kiderült számodra, hogy ez “csak” egy kép a fejedben, akkor kérdezd meg: tetszik nekem ez a kép? Szeretném, hogy ez megtörténjen a valóságomban? Ha igen, akkor már a szándékolásnál tartasz. Ha nem, akkor közöld magaddal: az én valóságom nem ez, nem nézem tovább ezt a mozit (képzeletben hátat fordítasz a képnek és kimész a belső mozitermedből). Visszatérek a valóságba, ahol dolgom van.

gyakorlat

Gyakorlat érzelmi szivacsoknak

1. Földeld le magad! Ehhez tökéletes a csikung fa-állás gyakorlata. Kezdd 5 perccel, és naponta emeld 1 perccel. Közben figyeld meg, ahogyan áramlik az energia a testedben és körülötted. Kövesd ez áramlást, később pedig kezdd el irányítani a szándékoddal, a figyelmeddel.

2. Jelöld ki a határaidat! Írd össze azokat az ismerőseidet, akik leszívják az energiádat (panaszkodó barátok, negatív kollegák…stb), és távolodj el tőlük. Csökkentsd a velük töltött időt, szakítsd meg a telefonbeszélgetést, ha érzed, hogy fáradsz, vagy feszültté válsz.

3. Szelektáld az érzelmeket! Ha belekerülsz egy félelem-, aggodalom-, szorongás-örvénybe, vagy ok nélkül dühös, szomorú leszel, kérdezd meg magadtól, hogy kinek az érzése ez? A tiéd, vagy mástól vetted át? Ha ez nem a tiéd, csak Te érzed, akkor képzeld el, hogy nagy szeretettel visszaküldöd ezt az érzés-csomagot a tulajdonosának, mert neki van vele dolga. Ha még nehéz elkülönítened hogy kihez tartozik az érzéscsomag, akkor menj vissza időben oda, ahol kezdődött, és nézd meg, ki volt akkor veled. Ha még mindig veled van, akkor lépj ki abból a fizikai térből, ahol együtt vagytok, (menj ki a szobából, sétálj egyet…stb), és figyeld meg, hogy a fizikai távolodással hogyan változik benned az érzés.

4. Válj áteresztővé! Képzeld el, ahogy az érzelmek hulláma közelít feléd (másoktól), és belép a testmeződbe. Fogalmazd meg a szándékot magadban, hogy most “ezek az érzések nem keverednek el a saját érzelmeimmel, továbbengedem őket - nincs dolgom velük” és engedd át magadon a hullámokat. Figyeld meg, ahogy nem reagálsz rá, nem rögzíted és nem ítélkezel velük kapcsolatban - semleges maradsz: ez csak egy érzéshullám - hogyan lépnek ki a testmeződből, és továbbhaladnak anélkül, hogy kárt tennének benned.

gyakorlat

Gyakorlat érzéketleneknek

1. Vedd le a páncélt! Már nincs szükséged rá. Csendesedj el, ülj le és figyeld a légzésedet. Képzeld el, hogy a felsőtestedet egy hideg fémpáncél borítja. Ez az, ami elzár az érzésektől. A két oldalán kapcsokkal van összeillesztve. Kezdd el szétnyitni a kapcsokat egyesével, amíg el nem engedi egymást az első és a hátsó páncélrész. Engedd, hogy a földre zuhanjon. Lélegezz mélyeket. Figyeld meg, milyen most lélegezni. Érezd a levegő áramlását a bőrödön.

2. Érzelmi bevonódás Kérd meg a társadat vagy a barátodat, hogy őszintén beszéljen a veled kapcsolatos érzéseiről, arról, hogy ő mit érez a Te viselkedésed miatt. Pl. Hogyan érezte magát az előző szituációban, amikor…..? Biztosítsd róla, hogy nem bántani akarod, hanem épp azt tanulod, hogyan ne bánts meg másokat, és hogyan érezd, amit ők éreznek. Ne reagálj, csak hallgasd meg, és figyeld meg, hogy milyen érzéseket kelt benned. Engedd, hogy érezd azokat az érzéseket, amikről beszél. Ha úgy érzed, hogy egyre dühösebb leszel, akkor csak mondd ki hangosan: ez most egy düh, harag érzés, ami feljön belőlem-ezt jól ismerem, nem ezt keresem és elengedem. Ha azt mondja, szomorú volt, akkor kérdezd meg, hogy milyen érzés a szomorúság. Írja le neked, hogy Te is érezni tudd, mert szeretnél kapcsolódni vele, és Te mélyen eldugtad a szomorúságot magadban. Kérdezz rá a többi érzésre is egészen addig, amíg el nem kezded érezni.

3. Gyere le a fejedből: Keress egy gondolatot, ami megy benned. Figyeld meg, hogy a gondolat a fejedben van (pontosabban kering a fejed körül). Képzeld el, hogy megfogod ezt a gondolatot két ujjal, és finoman lehúzod a szívedbe (vagy a mellkasod elé). Figyeld meg, mi történik.

error: Content is protected !!